Lassulhat az informatikai piac növekedése a Hewlett-Packard szerint

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 24. 08:41

A korábban vártnál gyengébb üzletmenetre számít a Hewlett-Packard (PC); a világ első számú technológiai vállalata a személyi számítógépek (PC) iránti fogyasztói kereslet csökkenése és a szolgáltatói üzletág halvány teljesítménye miatt visszafogta az idei árbevételre vonatkozó előrejelzését.

Az amerikai vállalat bejelentésének hatására a HP-részvény árfolyama több mint 12 százalékot esett a keddi, tőzsdezárás utáni kereskedésben, a vállalat piaci tőkeértéke így alig néhány óra alatt 13 milliárd dollárral csökkent.

Elemzők szerint a heves reakció oka az, hogy a HP teljesítménye irányadó az egész ágazat számára, az adatok pedig komoly gondokat jeleznek: az üzleti év januárral véget ért első negyedévében - amelyben a karácsonyi szezon is benne van - 12 százalékkal csökkentek a PC-eladások a fogyasztói szegmensben az egy évvel korábbihoz képest. Ezt nem tudta ellensúlyozni a vállalati ügyfélkörben végbement 11 százalékos növekedés, a PC-üzletág árbevétele így 1,3 százalékkal 10,4 milliárd dollárra csökkent.

A HP fő tevékenysége PC-k, szerverek, nyomtatók és egyéb informatikai eszközök gyártása, az utóbbi években azonban felfuttatták a szolgáltatási üzletágat is, és több vállalkozás felvásárlásával is erősítették a részleget, a szakmán kívül szinte teljesen ismeretlen 3Par nevű, adattárolási rendszerekkel foglalkozó cégért például valóságos csatát vívtak a Dell-lel, és végül 2,4 milliárd dolláros ajánlattal nyertek. A stratégiai irányváltás azonban a friss adatok szerint nem teljes siker, az üzletág bevétele 2 százalékkal csökkent az első negyedévben.

Ugyanakkor a szerverek, hálózati berendezések és nyomtatók jól fogytak, a cég árbevétele így végül 4 százalékkal 32,3 milliárd dollárra nőtt, de elmaradt az elemzői előrejelzések 32,96 milliárd dolláros átlagától. A profit 16 százalékkal 2,6 milliárd dollárra nőtt.

Az  üzleti év egészére a HP 130-131,5 milliárd dollár bevételre számít, míg tavaly novemberben még 132-133,5 milliárd dollár közötti bevételt jósolt.