50 forintos osztalékot javasol a Magyar Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 25. 08:12

A Magyar Telekom igazgatósága részvényenként 50 forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek a 2010. év gazdálkodása után - közölte a társaság a tőzsde honlapján csütörtökön.

A társaság tavaly 74 forint osztalékot fizetett.

Az idei osztalékról a társaság április 12-re összehívott éves rendes közgyűlése dönt. Az osztalék kifizetésének javasolt kezdő napja 2011. május 12.

A közlemény szerint a javasolt, részvényenként 50 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, miszerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített arányát) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. A javasolt osztalékszint figyelembe veszi továbbá a magyar távközlési szektorra kivetett különadó hatását.

A Magyar Telekom 2010-ben 609,6 milliárd forint bevételt és 64,4 milliárd forint nettó eredményt ért el a konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint. A cég tavaly 27 milliárd forint különadót fizetett be a költségvetésbe. A bevétel 5,3 százalékkal, a nyereség 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. (Az osztalékot a magyar számviteli szabvány szerinti eredmény alapján állapítják meg.)