Az Apple közzétette a Mac OS X Lion rendszer előzetes fejlesztői verzióját

forrás Prim Online, 2011. február 25. 17:56

 Az Apple kiadta a Mac OS X Lion operációs rendszer előzetes fejlesztői verzióját. A Lion az iPad rendszerének legkiválóbb ötleteit ülteti át a Mac számítógépekre a világ legfejlettebb operációs rendszerének nyolcadik főverziójában. Az operációs rendszerben megtalálható a Mission Control funkció, amely egyetlen új, innovatív nézetben foglalja össze mindazt, ami éppen fut a Mac számítógépen; a Launchpad, a Mac-alkalmazások új kezdőlapja; illetve a Mac számítógép képernyőjének egész felületét kihasználó, teljes képernyős alkalmazások. A Lion rendszer emellett új Multi-Touch ujjmozdulatok használatát is támogatja, valamint tartalmazza a Mac-alkalmazások felfedezésének, telepítésének és automatikus frissítésének új módját kínáló Mac App Store online áruházat. 

A Mac Developer Program tagjai a megjelenés napjától hozzáférhetnek a Mac OS X Lion előzetes verziójához a Mac App Store áruházban. A felhasználók idén nyáron vehetik használatba a rendszer végleges verzióját.

„Az iPad az innovatív funkciók új generációját inspirálta a Lion rendszerben” – mondta el Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. „A fejlesztők örömüket lelik majd a Mission Control és a Launchpad lehetőségeiben. Emellett a Lion rendszer kiváló új funkcióival – teljes képernyős fejlesztésekkel, ujjmozdulatokkal, a verziókövető Versions és az automatikus mentést támogató Auto Save funkcióval – bővíthetik alkalmazásaikat.”
 
A Mission Control merőben új szolgáltatás, amely az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével ad átfogó képet valamennyi aktuálisan futó alkalmazásról és ablakról a Mac számítógépen. Elég egyetlen lapozó mozdulat, és a rendszer az asztal nagyításával alkalmazásonként csoportosítva megjeleníti az összes nyitva lévő ablakot, valamint indexképet mutat a teljes képernyős alkalmazásokról és a Dashboard alkalmazásról, így bárhová közvetlen navigációt tesz lehetővé.
 
A Launchpad jelentősen leegyszerűsíti az alkalmazások keresését és indítását. A Launchpad egy kattintással impozáns, teljes képernyős nézetben jeleníti meg az összes Mac-alkalmazást. Innen indíthatók, illetve mappákba is szervezhetők a programok. Az alkalmazások több oldalra is csoportosíthatók, az oldalak között lapozó mozdulattal lehet váltani.
 
A Lion operációs rendszer a Mac számítógépekre is elhozza azt a teljes képernyős üzemmód nyújtotta felhasználói élményt, amely az iPad készüléken már hatalmas népszerűségnek örvend. Az alkalmazásablakok egy kattintással teljes képernyős nézetre alakíthatók, kiaknázva ezzel a Mac kiváló kijelzőjének minden előnyét. A felhasználók lapozó mozdulattal válthatnak a teljes képernyős ablakok között, illetve visszatérhetnek az asztalra vagy a Dashboard alkalmazásba.
 
A Mac számítógép természetes, ösztönös irányítását új Multi-Touch mozdulatok és folyamatos animációk segítik. Az új mozdulatparancsok között megtalálható a weblapok és képek csípő mozdulattal végzett kicsinyítése, a balra, illetve jobbra lapozó mozdulattal végrehajtott lapozás vagy váltás a teljes képernyős alkalmazások között, valamint a Mission Control funkció elindítására szolgáló felfele lapozó mozdulat.
 
A Lion rendszer a Mac App Store online áruházat is tartalmazza. Az áruházban megtalálható kiváló új alkalmazásokat a felhasználók iTunes-fiókjuk használatával vásárolhatják meg, és egyetlen lépésben tölthetik le és telepíthetik. A Mac App Store áruházban vásárolt és telepített alkalmazások közvetlenül megjelennek a Launchpad funkcióban.
 
A Lion rendszer további szolgáltatásai többek között a következők:
   - A Mail alkalmazás új verziója elegáns, szélesvásznú, iPad-inspirálta elrendezéssel. A Conversations funkció automatikusan egyetlen jól olvasható időrendi sorba csoportosítja az összetartozó üzeneteket. A keresőfunkció is hatékonyabb lett, valamint a program támogatja a Microsoft Exchange 2010 használatát.
   - AirDrop funkció, melynek segítségével a fájlok figyelemre méltó egyszerűséggel másolhatók az egyik Mac számítógépről a másikra vezeték nélküli technológia használatával, külön telepítés nélkül.
   - Versions szolgáltatás, mely egymás után, automatikusan menti a dokumentumok újonnan létrehozott verzióit. A verziók könnyedén böngészhetők, szerkeszthetők, és a felhasználók a kívánt régebbi verzióhoz is egyszerűen visszatérhetnek.
   - Resume funkció, mely kényelmes módját kínálja az alkalmazások, illetve a Mac számítógép újraindításának: mindkét esetben az újraindítás előtti állapotba állítja vissza az alkalmazásokat.
   - Auto Save szolgáltatás, mely munka közben automatikusan menti a dokumentumokat.
   -  Megújult FileVault funkció, mely nagy teljesítményű, teljes lemeztitkosítást biztosít a helyi és a külső meghajtókhoz, és lehetővé teszi az adatok azonnali törlését a Mac számítógépről.
   - Mac OS X Lion Server rendszer, mellyel minden eddiginél egyszerűbb a szerver beállítása. A Mac OS X Lion Server támogatja a Mac OS X Lion rendszer, illetve az iPhone, iPad és iPod touch készülékek kezelését.