A digitális átállásról is tárgyaltak a magyar és a szerb médiahatóság vezetői

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 28. 09:33

A digitális átállásról és a határokon átnyúló együttműködésről tárgyaltak a szerb és a magyar médiahatóság vezetői pénteken Budapesten.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozáson Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke kiemelte: a digitális átállást minden ország csak felkészülten és a forrásokat jó előre biztosítva hajthatja végre, biztosítva, hogy minden néző akadálytalanul hozzáférjen az ingyenes közszolgálati televíziók adásaihoz.

 Mint hozzátette, ezt az elvet a szabályozás is támogatja, kimondva, hogy az átállás csak akkor kezdődhet meg, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás a lakosság legalább 94 százalékát eléri digitális műsorszórási szolgáltatáson keresztül.

 A tájékoztatás szerint az NMHH és a szerb Köztársasági Műsorszolgáltatási Ügynökség találkozóján - amelyet a Közép-európai Szabályozó Fórum keretében tartottak - szó volt az együttműködés egyik legfontosabb eleméről, a részt vevő országokban sugárzott műsorszámokat érintő panaszok határokon átívelő kezeléséről. A hatóságok megállapodása alapján a panaszok kezelésekor a felek tájékoztatják egymást saját, az audiovizuális ágazatot érintő szabályaikról; e szabályokat a másik ország hatósága figyelembe veheti - olvasható a közleményben.

 Kitértek arra: a szerb hatóság tagjai megismerkedhettek az NMHH európai viszonylatban is egyedülálló monitoring rendszerével, amelynek része egy több mint kilencven médium teljes műsorfolyamát tartalmazó kutatható digitális archívum, valamint a magyar médiapiac legfontosabb adatait tartalmazó weboldal.

 A monitoring rendszert bemutató előadáson elhangzott, hogy a médiahatóság mintegy 800 médiaszolgáltató műsorát képes nyomon követni, és évente mintegy 20 ezer műsorórát ellenőriz.

 "A tanácskozáson a felek egyetértettek abban, hogy a szerb és magyar hatóságok monitoring szolgálatainak együttműködését elsősorban a kiskorúakra káros tartalmak csökkentésének, illetve a nemzeti kisebbségek védelmének céljából lenne kívánatos tovább erősíteni" - írta közleményében a médiatanács.