12 órán belül mindenkinek rendben lesz a gmail-fiókja

Vértes János Andor, 2011. február 28. 19:39

A Google az elmúlt éjszaka bekövetkezett műszaki malőr kapcsán - melynek során eltűnt 150 ezer felhasználó egy vagy több levélmappája - egész nap csak olyan közleményeket adott ki, hogy dolgoznak a problémán, de este hétkor végre megjelent az Apps Status Dashboard oldalon némi konkrétum is: egy mondat, amelyben azt ígérik, hogy 12 órán belül minden felhasználó fiókja helyreáll.

Egy ingyenes  szolgáltatásnál igazság szerint nem lehet számon kérni semmit, de a Google Mail az elmúlt évek során annyira megbízhatónak tűnt, hogy sokakban fel sem merült, hogy annak is lehetnek veszélyei, ha nem saját merevlemezen, hanem a "felhőben" tárolják adataikat.

Egy műszaki hiba mindig bekövetkezhet, persze a Google van annyira rutinos, hogy megfelelő sűsűségű biztonsági mentésekkel is megpróbálja minimalizálni a veszélyt. Ha netán most olyasmi történt, amiért a biztonsági mentésekhez kell nyúlni, akkor időbe telik a visszaállítás, és ha teljes fiókok nem is, de a frissen érkezett levelek közül a legutóbbi mentés után érkezettek nem valószínű, hogy visszaállíthatók. Mindez persze csak találgatás, okosabbak akkor leszünk, amikor a Google kiad egy közleményt, hogy mi is történt tulajdonképpen.