Android alkalmazásnak álcázott vírusok

Vértes Judit, 2011. március 2. 10:30

Egyre inkább terjednek az Android alkalmazásoknak álcázott vírusok – olvashatjuk a Symantec blogoldalán.

A törvényes alkalmazások hamisítványai között található a Steamy Window, mely nagyon nehezen különböztethető meg az eredetitől, egyedül az lehet gyanús, hogy a telepítésnél sűrűbben kér engedélyezést. A telepítés után azonban egy Android.Pjapps vírus kerül az eszközünkre. A hamis szoftver használat közben is ugyanúgy működik, mint az eredeti, de közben a háttérben a vírus kiépíti hálózatát, spam-eket, emelt-díjas üzeneteket küld.

Ahogy az Android készülékek népszerűsége nő, úgy lesz egyre inkább a ciberbűnözés célpontja. Augusztusban jelent meg az első vírus Android rendszerű eszközökön, mely szintén reklámok küldésével, és emelt-díjas számokra küldött üzenetekkel próbálta növelni a felhasználó költségét és terjesztőinek bevételét.

 A Symantec nem kívánja megnevezni azt a weboldalt, ahol a fent nevezett vírust találták. A weboldalon bárki létrehozhat vagy megoszthat másokkal Android alkalmazásokat, teljesen törvényesen. A Symantec mégis azt tanácsolja, hogy csak hivatalos Android oldalakról töltsünk le és telepítsünk alkalmazásokat, ha el akarjuk kerülni egy esetleges hamis szoftver veszélyét. Ezenkívül az operációs rendszeren beállíthatjuk, hogy ne töltsön le nem hivatalos oldalról érkező alkalmazást.