Pillantással irányított Lenovo laptop

Vértes Judit, 2011. március 2. 11:03

Tekintetünkkel irányíthatjuk az új, Lenovo által gyártott laptopot. A legnagyobb kínai számítógépgyár a CeBit technológiai vásáron mutatta be a tekintettel irányítható laptop prototípusát.

A hannoveri kiállításon bemutatott gép képernyőjén lapozhatunk, választhatunk pusztán tekintetünk segítségével. A merev tekintet megjeleníti a kurzort a képernyőn, közelíthetünk egy képre vagy térképre, válthatunk a megnyitott ablakok vagy dokumentumok között. A képernyő magától elsötétül, ha nem nézzük. A számítógépes játékok rajongói is örülhetnek: egy pillantásukkal megölhetik a játékban megjelenő ellenségeiket.
A laptop infra-sugár segítségével érzékeli a szemmozgást, rejtett kamerák követik a retináról visszaverődő fényt. A rendszer beállítható a felhasználóhoz, és szemüvegben is használható.
A szemmozgás-figyelő szoftvereket már használták fogyatékkal élők számára fejlesztett gépeken, de általánosan még nem terjedtek el. A svéd Tobii vállalat, a Lenovo partnere a laptop fejlesztésében évek óta dolgozik a technológián, és reményei szerint pár éven belül elég olcsó lesz az előállítása ahhoz, hogy szélesebb körben alkalmazható legyen.