A kikapcsolódás napja

Vértes Judit, 2011. március 5. 21:54

 

Előbb-utóbb ki kellett találni az "unplugging" napot is, vagyis amikor nem kapcsoljuk be mobilunkat, számítógépünket, nem csatlakozunk az internetre, egy napig a virtuális világ helyett a valóságosban élünk. Amerikában ezen a hétvégén (hétköznapra azért mégsem merték meghirdetni!) már a másodszor tartották meg a "kikapcsolódás napját", akik ezt komolyan vették, azoknak péntek naplementétől szombat naplementéig kellett minden kütyüt kikapcsolniuk.

 

Adatok még nincsenek, nem tudjuk mennyivel csökkent a mobil és az internet forgalom, de azt tudjuk, hogy az informatika világa erre a kihívásra is egy alkalmazással felelt: hogy mikor kell kikapcsolni a mobilt, azt a legjobb, ha a mobil mondja meg. Elvégre mi mással lehetne rávenni az iPhone vagy a BlackBerry szerelmeseit, hogy egy napig félretegyék a készüléküket?

Az erre a célra fejlesztett iPhone, Android és Web alkalmazás figyelmezteti a felhasználót a „Kikapcsolódás napjára”, és értesíti a közösségi oldalakon az ismerősöket, hogy az illető miért nem elérhető aznap. Courtney Holt - aki korábban a MySpace Music vezetője volt, és most részt vesz ebben a projektben – elmondta, hogy tulajdonképpen bármikor megtehetjük, hogy kis időre kikapcsoljuk mobil eszközeinket, nem kapcsoljuk be számítógépünket, és néha megéri megtenni.

A dolog iróniája, ha erre épp egy mobil alkalmazás figyelmeztet...