Szabadon elérhető internetszolgáltatás a GYSEV Budapest-Sopron vonalán

forrás Prim Online, 2011. március 8. 16:24

2011. március 1-jétől az utazóközönség számára szabadon elérhető internetszolgáltatást biztosít a GYSEV a Budapest-Sopron vonalon közlekedő IC kocsikban. A mobilszolgáltatót közbeszerzési eljárás során választotta ki a vasúttársaság, melynek nyertese a Telenor lett.

A GYSEV Zrt. a Budapest-Sopron vonalon 17 db vasúti személykocsijában az utazóközönség számára szabadon elérhető internetszolgáltatást nyújt. A szolgáltatás bevezetésére a GYSEV Zrt. 2010. november 12-én közbeszerzési eljárást hirdetett meg, amelyre a Magyar Telekom Nyrt. mellett a Telenor Magyarország Zrt. nyújtotta be pályázatát. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott Telenor Zrt. a becsült 8 millió forint helyett 6 millió 354 ezer forintért üzemelteti a szolgáltatást két éven keresztül.

A 2011. március 1. óta üzemelő, a magyarországi vasúti közlekedésben eddig példa nélküli megoldást ma sajtótájékoztatón jelentette be Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök vezérigazgatója, Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. januárban kinevezett vezérigazgatója és Schváb Zoltán, az NFM közlekedési helyettes államtitkára.

A vasúttársaság célja az volt, hogy a személyszállító vasúti járműveiben vezeték nélküli, GSM hálózaton megvalósuló, korlátlan adatforgalmú, a hálózaton elérhető legmagasabb adatátviteli sebességgel megvalósuló internet szolgáltatást nyújtson az utazóközönség számára és ezzel kényelmesebbé tegye az utazást.

 „Az elmúlt évben nagyságrendileg 49 milliárd forintnyi műszaki jellegű rekonstrukciós beruházást végzett a GYSEV Zrt. Az egész világon trendnek számít a személyszállító vonatok szolgáltatásbővítése, az utasok széles sávú internettel való ellátása. Az Európai Unió határozott törekvése, hogy a közeljövőben az autózó európai embereket a tömegközlekedés, köztük vonatok használata felé tereljék. A zavartalan internetelérés nem csak kellemes szórakozást biztosít az utazóközönség számára, de a munkahelyre vonattal ingázók gyakorlatilag munkaidővé alakíthatják az utazás idejét” - mondta Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.
 

Magyarországon először lehet vonaton utazva ingyen internetezni  GYSEV RailNet segítségével.

(A sajtótájékoztatón készült fotón Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. januárban kinevezett vezérigazgatója, Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök vezérigazgatója és Schváb Zoltán, az NFM közlekedési helyettes államtitkára látható)