Jön-jön-jön: Firefox 4.0 és LibreOffice 3.3.2 a dokumentumszabadság világnapján

forrás Prim Online, 2011. március 9. 08:05

Mint a moziban: az újdonságok beharangozása már a szoftverek terén is divatba jött, ráadásul a Mozilla Firefox böngésző és a LibreOffice irodai programcsomag új verzióit az idén ismét az egyik moziban:  az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában mutatják be a nagyközönségnek, vagyis ezen szoftverek népes rajongói táborának.  A külföldön már mélyebb gyökerekkel rendelkező kiadási partik célja, hogy a Firefox és LibreOffice hazai rajongói, honosítói, fejlesztői és felhasználói kötetlen formában ünnepeljék meg az új verziók megjelenését és megvitassák egymással ötleteiket. 

Mind a Firefox böngésző legújabb – 4.0-s verziószámú kiadása, mind a LibreOffice irodai programcsomag hamarosan megjelenő – 3.3.2-es verziószámú változata számos újdonságot ígér a felhasználók számára. Az újdonságokat rövidebb előadásokon keresztül fogják bemutatni a közösség tagjai. Mindezek mellett a LibreOffice alapértelmezett fájlformátumát megtestesítő nyílt dokumentumformátum fontosságáról, az OpenDocument Formatról (ODF) is szólni fog egy előadás. Ennek az apropója az, hogy a kiadási buli a Dokumentumszabadság Világnapján (március 30-án) rendezik meg.

A Dokumentumszabadság Világnapja olyan alulról jövő kezdeményezés, amely a szabad dokumentum-formátumok és nyílt szabványok terjesztését tűzte ki célul. A dokumentumszabadság azt jelenti, hogy mindenki szabadon hozhat létre, küldhet, menthet el elektronikus dokumentumokat anélkül, hogy egy adott cég saját tulajdonú szoftverjét kellene használnia.