Ahogy az e-mail felváltotta a papírleveleket, úgy fog tért nyerni az e-számla a papírszámlával szemben?

forrás Prim Online, 2011. március 9. 15:54

Évente közel 30 milliárd számla készül Európában, amelyből mára több mint fél milliárd elektronikus. Bár az e-megoldás Dániában, Svédországban, Finnországban, Észtországban és Spanyolországban az állami szektor vállalatai számára kötelező, Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt.

Bár a számviteli törvény kimondja, hogy az elektronikus számla egyenértékű a papír alapúval, a könyvelők nagyobb része még alig-alig találkozott vele. Ameddig a könyvelő nincs teljesen tisztában az elektronikus számlázás könyvelési folyamatával, addig ellehetetlenítheti – különös tekintettel a KKV-k esetében – annak bevezetését is, pedig a vélt félelmek ellenére saját munkáját is könnyíthetnék vele.

Az elektronikus számlázásnak rengeteg előnye van, és ezek közül a költséghatékonyság csak az egyik szempont. Az olcsóbb „üzemeltetés” egyértelműen a megoldás jellegének köszönhető, hiszen az online küldés miatt se postai, se nyomtatási költséggel nem kell számolni. "Az elektronikus számlázás ellen felmerülő érvek lassan érvényüket vesztik, hiszen elsősorban a berögződések, és a még látható papíralapúság idővel átalakulnak majd e téren is, ahogyan a faxot is lekörözte az email" - véli a téma szakértője, Szőnyi György, az egyik elektronikus számlázási megoldást kifejlesztő Számlaközpont Kft. ügyvezetője. "Ráadásul a megoldással a fizetési felszólítások küldése is automatizálható, illetve a fizetési meghagyásos eljárások is sokkal egyszerűbbé válnak, ami szintén erősen hozzájárul majd a megoldás elterjedéséhez."

Az elektronikus számla egyszerre jelent megoldást mind a nagyvállalati, mind a közép, mind pedig a kisvállalatok számára, hiszen platform független megoldásként bármilyen rendszerbe beépíthető vagy akár egy egyszerű internet kapcsolaton keresztül is elérhető. A platform független elektronikus számlázási megoldás esetében a számla befogadónak és a kibocsátónak egyaránt lehetősége van a saját könyvelő programja szerinti fájlstruktúrát letölteni – ezáltal a számlák kézi feldolgozása teljes mértékben kiküszöbölhető. Az elektronikus számlázást választó ügyfelek számára a szolgáltató ingyenes tárhelyet biztosít, ahol a számlákat a törvényi előírásoknak megfelelően archiválják nyolc évig, mi több az elektronikusan kibocsátott számlák bármikor letölthetők – személyes ID megadásával – egyéb kiegészítő funkciók mellett, mint például a számla leválogatás, exportálás, újraküldés vagy a kiegyenlítés kezelés.