1 milliárd dollárt fizet a Nokiának a Microsoft?

Milkovits Gábor, 2011. március 12. 17:14

A Business Week értesülése szerint a Microsoft egymilliárd dollárt fizet a Nokiának azért, hogy a finn mobilgyártó Windows Phone 7 operációs rendszerű készülékeket gyártson és forgalmazzon.

A hírforrások szerint a két technológiai vállalat egy minimum öt évre szóló együttműködési szerződést készül aláírni, amellyel persze a Microsoft sem járna rosszul, hiszen részesedést kapna minden egyes eladott WP7-rendszerű Nokia mobil után. A társaságok részéről egyelőre nem kommentálták a hír pénzügyi részét, az viszont kétségtelen, hogy a redmondi szoftvercégnek ennél talán még többet is megérne az, hogy a világ vezető mobiltelefon-gyártója őket válassza a manapság egyre népszerűbb, és nem mellékesen ingyenesen átvehető és fejleszthető Android helyett. Másrészt az is igaz, hogy a Nokia ily módon költséges saját fejlesztések nélkül bővítheti szoftverpalettáját, ami az egymilliárd dolláros mézesmadzag nélkül is elég csábító lehetőség.

A Nokia választása egyébként először eléggé meglepte az üzleti köröket, akik alighanem inkább arra számítottak, hogy a finn gyártó előbb-utóbb inkább az Android-nak adja majd be a derekát. Már csak azért is, mert a saját Symbian platform még mindig gyengélkedik, a fejlesztések elején járó MeeGo-t pedig inkább csak tablet-ekre és felső kategóriás okostelefonokra szánják. A nem mellékesen a Microsofttól átigazolt Stephen Elop Nokia-vezér egyébként azzal indokolta a Windows Phone 7 favorizálását, hogy ily módon a Nokia mobiljai nem vesznek majd el a szerinte egyforma Android-készülékek tengerében.