WebM formátumú videók lejátszása Explorer 9-en is

Vértes Judit, 2011. március 16. 07:56

A Microsoft nemrég bevezetett új böngészője a H.264 formátumú videók lejátszását teszi lehetővé, a Google által preferált WebM formátumot nem fogadja el. Ezért a Google egy nappal az IE9 bejelentése után nyilvánosságra hozott egy olyan új szoftvert, mely az IE9 böngészőn keresztül is nézhetővé teszi a WebM formátumú videó fájlokat.

A WebM fájlok eddig a Google Chrome, Opera, és a Mozilla Firefox böngészőkön keresztül volt elérhető, az Apple Safari és a Microsoft Internet Explorer böngészői a másik, H.264 kódolású videókat tudták letölteni.
A HTML5 fejlesztéseinek köszönhetően a videó fájlok beágyazhatók a weboldalba, és éppoly egyszerűen megjeleníthetők, mint a JPEG grafikák. De a szabadalmi jogok miatt nincs meghatározva, milyen rendszerrel kódolják és dekódolják a videókat.. A Google, Opera és a Mozilla a WebM videót választotta, mely VP8 video és Vorbis audio kódrendszert használ. A Google működteti az egyik legnagyobb videó weboldalt, épp ezért fontos számára, hogy a WebM formátum elérhető legyen más böngészőkön keresztül is.
„Azt mondták, az elefánt nem tud meglovagolni egy delfint. Azt mondták, a legnépszerűbb web-böngésző nem tudja lejátszani a WebM videót HTML5-ben. Tévedtek.” – olvasható a Google nem hivatalos weboldalán.

A szoftver letolthető a letoltes.com weboldalról is.