A hallgatók együttműködnének az infokommunikációs államtitkárral

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 17. 09:00

Elektronikus hallgatói választásokat, könnyített ügyfélkapus regisztrációt és az egységes állampolgári kártya mellé egységes, jól működő diákigazolvány-rendszert szeretnének a hallgatók, ezért országos érdekképviseleti szervük és a NetMiniszterelnök elnevezésű online kampányverseny nyertese együttműködést kezdeményezett Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárral.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke és Horváth Dávid, az online kampányverseny győztese közös, az MTI-hez szerdán eljuttatott levelükben kifejtették: az elektronikus hallgatói választás már nem elképzelhetetlen, tavaly novemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnöki és informatikai karán a hallgatói választások már részben elektronikus úton történtek.

 Mint írták, az e-szavazás kísérleti jelleggel zajlott, emellett a hallgatóknak lehetőségük volt arra, hogy hagyományos urnás rendszerben adják le a szavazatukat. A tapasztalatok alapján az elektronikus szavazás lehetősége - újszerűsége ellenére - 15-20 százalékkal növelte a szavazáson részt vevő hallgatók számát.

 Kitértek arra: az egységes, több funkciót magában foglaló diákigazolvány-rendszer kialakítása nagy lendülettel indult több mint egy évtizede, de az elképzelés nem valósult meg teljes mértékben. Több felsőoktatási intézményben, könyvtárban és a hallgatók által gyakran látogatott intézményben sem használható többre a diákigazolvány, mint a személyazonosság és a hallgatói jogviszony igazolására, valamint néhány kedvezmény megszerzésére.

 A gyakorlatban egy-egy szolgáltatás igénybevételekor az adott intézmény újabb azonosító kártyát állít ki, amelyért nem ritkán külön díjat számol fel. A levél aláírói szerint az egységes állampolgári kártya tervezett bevezetésével ezeknek a felvetett problémáknak az orvoslása a közeljövőben megoldódhat.

 Hozzátették, hogy jelenleg több mint 360 ezer, felsőoktatásban tanuló hallgatót képviselnek, és szerintük olyan kérdéseket feszegetnek, amelyekkel időszerű lenne foglalkozni. Úgy vették észre, hogy Nyitrai Zsolt államtitkár nyitott az újításokra, ezért fordulnak hozzá - emelte ki Nagy Dávid.

 A levél írói időpontot kértek az infokommunikációs államtitkártól, akinek várják a válaszát.