Xbox Kinect szenzor az egészségért

Vértes Judit, 2011. március 19. 07:42

A Microsoft Xbox 360 Kinect mozgásérzékelő játékrendszer új alkalmazási lehetőségei jelentek meg. A torontói Sunnybrook kórház a műtétek előtti vizsgálatoknál, a Konstanzi Egyetem csapata pedig a Kinect szenzor segítségével a vakok tájékozódását segítő készülék, a NAVI megalkotásánál használta az új technológiát.

A torontói kórház sebészei a műtét előtt pontosan meg tudják vizsgálni a beavatkozás területét, csupán a kezük levegőben való mozgatásával. A Kinect a mozgás alapján halad beljebb, közelít, vagy távolít az adott területről készített felvételen.
De nem csak a sebészek használják a Kinect rendszerét. A Konstanzi egyetem kutatócsoportja a Kinect szenzort rögzítve egy sisakhoz, csatlakoztatva egy laptophoz, egy Bluetooth headsethez, és összekapcsolva egy érzékelő övvel, a vakok tájékozódását segíti. A Kinect kamera adatait a számítógép rögzíti, elemzi, majd a fülhallgatón és az övön keresztül küld jelzéseket az akadályokról. A rendszer még finomításokra szorul, hiszen a laptopot egyelőre egy nyitott hátizsákban kell vinni, és a sisakra szerelt Kinect érzékelő sem a legkényelmesebb viselet.

A rekordmennyiségű Kinect eladások mellett a mozdulat-érzékelő technológia a hackerek és kísérletezők fantáziáját is megmozgatta. Olyan sok jó ötlet született a Kinect alkalmazására, hogy a Microsoft nyitottá tette a technológia kódját.

 

Tekintse meg videó hírünkben, hogyan segítheti a látássérülteket a Kinect szenzor: