Ünnepi egypercesek az ötéves NAVA-tól

forrás Prim Online, 2011. március 20. 17:31

450 ezer műsor. Ennyivel gyarapodott a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) televíziós-rádiós gyűjteménye 2006, azaz működésének megkezdése óta.

A NAVA munkatársai az ötéves évforduló alkalmából ünnepi szolgáltatással lepik meg a felhasználókat: 150, szabadon elérhető egyperces műsoridézetből álló kis kollekciót hoztak létre azzal a céllal, hogy a felhasználók a sokszínű gyűjteményből ízelítőt kapjanak. Az összeállítás a http://egyperces.nava.hu oldalon nézhető meg.

Európában a NAVA volt az első olyan audiovizuális archívum, amelynek kötelespéldány-gyűjteménye (az m1, m2, Duna, TV2, RTL Klub, valamint a közszolgálati rádióadók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsoraiból épülő gyűjtemény) közgyűjteményekben és oktatási intézményekben, az úgynevezett NAVA-pontokon szerzői jogi korlátok nélkül kutathatóvá vált.
Ma már más európai országokban is követik ezt a gyakorlatot, vagyis lehetővé teszik audiovizuális archívumaik korlátozás nélküli használatát tanulási és kutatási célokra.

Magyarországon több mint 1000 NAVA-ponton lehet hozzáférni a NAVA kötelespéldány-gyűjteményéhez és más gyűjteményeihez (az úgynevezett különgyűjteményekhez: Magyar játékfilmek, Mindentudás Egyeteme, Médiawave), és néhány gyűjteményt a NAVA-pontokon kívül, akár otthonról is el lehet érni (Filmhíradók Online, Színház- és Filmművészeti Egyetem-vizsgafilmek, Gramofon Online).
Az archívum katalógusa az interneten – http://kereso.nava.hu – szabadon kutatható.
A hatalmas állományban több szempont alapján lehet keresni, és a találatok közötti válogatást egyperces műsorrészletek is segítik. A felhasználók előzetes – akár otthoni – válogatás után a NAVA-pontokon nézhetik, hallgathatják meg a kiválasztott műsort.