Bemutatkoztak a tranzitblog 2011-es szerzői

OTS - Cégvonal, 2011. március 22. 09:08

A már három éve működő tranzitblog 2011-es szerzőgárdájának bemutatkozására került sor 2011. március 16-án a Labor nevű budapesti kiállítóhelyen. A tranzitblog, amely a vizuális kultúra elméletének egyetlen magyar online médiuma mindenkihez szól, akit a téma érdekel vagy érdekelhet.

A vizualitás tágabban értelmezett területével foglalkozó fórumon egy kortárs képzőművészeti kiállítás épp úgy szóba kerülhet, mint egy utcai tüntetés, egy graffiti, egy weboldal vagy akár egy TV reklám.

Az este során, a blog működtetője - a tranzit.hu egyesület - által felkért szerzők tervezett blogbejegyzéseikről vagy aktuális érdeklődésükről/munkájukról beszéltek röviden. Így például a piacok városi tér és közösségszervező erejéről, a Mad Men tv sorozat férfi és női szerepábrázolásáról, a dán filmes Dogma-csoport Néprajzi Múzeum kiállítás-szervezését inspiráló gondolatairól esett szó képekkel, videókkal illusztrálva. A tranzitblog offline mindemellett buli és kiállítás is volt egyben. A szerzők bemutatkozásának otthont adó galéria belső tere a blog vizuális kialakítására rímelt - Khoór Lilla kortárs képzőművész és a tranzit.hu munkatársa Süvecz Emese kurátor koncepciója alapján. A háttérkiállítás kuriózuma, egy eredeti neoavantgárd műtárgy volt: Erdély Miklós Fényképezni Tilos című 1974-es fotómunkája, mely a blog logóját is inspirálta. Zenét Dj Bodoo szolgáltatta.

Az eseményen megszólaltak: Andrási Gábor művészettörténész a Műértő főszerkesztője, Csillag Gábor antropológus, Frazon Zsófia etnográfus, Junghaus Timea művészettörténész, a roma kortárs művészet kutatója, Keserü Katalin művészettörténész, Kovai Cecília antropológus, maxigas cyberpunk, Müllner András irodalmár, Nagy Gergő újságíró, Polyák Levente urbanista, Sándor Bea gender kutató, Stenczer Sári kurátor, Szanyi Ágnes szociológus és Varga Tünde esztéta.

Az eseményről készült videó március 22-től megtekinthető a tranzitblogon.