Percenként 20 millió forint befektetés

forrás Prim Online, 2011. március 22. 15:58

Az idén másodszor rendezik meg az induló vállalkozások úgynevezett Elevator Pitch Competition (EPC) versenyét, ahol a tét a kockázati tőkebefektetők bizalmának megszerzése. A tavaly első ízben megrendezett EPC rendezvénysorozaton prezentált 25 korai fázisú (startup) vállalkozás közül 5 csapat 1 milliárd forintot meghaladó összegben vont be tőkét. A 2011 évi verseny elődöntőinek idén is a Budapesti Értéktőzsde ad otthont április 14. és május 5. között.

A klasszikus amerikai sikersztorik szerint egy jó ötlet bemutatására sokszor nem adódik több lehetőség, mint amennyit a vállalkozó és a befektető véletlenül együtt tölt a liftben, ha ezzel nem sikerül élni, akkor nem sok esélye van a későbbiekben. Az Elevator Pitch Competition ezt a legendát fejlesztette versennyé: résztvevő projekteknek mindössze 2 perc áll rendelkezésükre, hogy felkeltsék a befektetők figyelmét. A sorozat célja a nagy növekedési képességű (startup) vállalkozások és magánbefektetők kapcsolódásának hatékonyabbá és közvetlenebbé tétele. A működőképes üzleti stratégiával rendelkező projektek számára nincs iparági megkötés, cég megléte nem kötelező. Az egyetlen feltétel, hogy első vagy második tőkebevonásukat tervezzék.

A tavaly legígéretesebbnek ítélt Pocket Guide csapatát a döntőt követő második napon kereste meg az a kockázati tőkebefektető társaság, akivel végül 1,5 millió euró összegű befektetést írtak alá. A Szervezőkkel (Young Ventures Kft.) közösen jelenleg üzleti körútjuk utolsó hetét töltik a Szilícium Völgyben, melynek eredményeiről rövid előadás keretében a rendezvényen is beszámolnak.
 
"Az elején lehetetlennek tűnt, hogy 2 percben összefoglaljam azt amivel 3 évet foglalkoztam és órákig tudok róla beszélni. De örökre megtanultam, hogy megfelelő szervezéssel 2 perc bőven elég ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjem: A verseny megnyerését követően a második nap keresett meg az a kockázati tőke társaság, akivel végül aláírtuk a befektetési szerződést." - meséli Rétai Martin a 2010-es EPC győztese.

Idén a rendezvény már nem önálló sziget, hanem egy olyan modell része, mely az amerikai Silicon Valley startup-ökoszisztéma mintáit adaptálja hazai viszonyokra.