A telefon dönt: beszél vagy vezet

Vértes Judit, 2011. március 22. 21:56

Az amerikai Sprint mobil szolgáltató nem bízza a rendőrségre, hogy megakadályozza a telefon használatát vezetés közben, szerintük biztosabb megoldás ezt magára a telefonra bízni.  A Drive First alkalmazás - amely vezetés közben gátolja a zavaró szolgáltatások használatát - minden Sprint által forgalmazott Android telefonon elérhető lesz.

A Drive First GPS technológia segítségével meg tudja állapítani az utazás sebességét, és ha  ebből arra következtet, hogy a felhasználó autóban ül, automatikusan kikapcsolja a vezetést zavaró szolgáltatásokat: a hívásokat a hangpostafiókba irányítja, az sms-ekre automatikus választ küld, miszerint az illető jelenleg nem elérhető, és csak a vezetést támogató alkalmazásokat engedi futni, például a navigációt, esetleg a zenehallgatást, a többit lezárja.

Természetesen a Drive First kikapcsolható, ez különösen hasznos, ha utasként ülünk a kocsiban, de ekkor is rögzíti a hívások idejét illetve a használt funkciókat, így utólag a szülő vagy munkáltató ellenőrizheti mennyit beszéltünk vezetés közben.

Bár a Drive First minden új Android eszközön elérhető lesz, használatáért havi 2 dollárt kell majd fizetni.