Nagy siker az elektronikai hulladékokról szóló megállapodás

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 28. 08:27

A zöld diplomácia nagy sikere, hogy a napokban sikerült elfogadni a környezetvédelmi miniszterek tanácsában az elektromos és elektronikai hulladékok feldolgozásáról, újrahasznosításáról szóló jogszabályt - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a környezetvédelmi miniszterek informális találkozóján.

Az elektronikus berendezések hulladékairól szóló jogszabály módosításának célja, hogy javítsa a használt elektronikai eszközök begyűjtését és újrahasznosítását, és csökkentse az ilyen anyagok illegális kivitelét az Európai Unióból.

 Fazekas Sándor hangsúlyozta: ezekből a hulladékokból az ipar számára értékes, újrafelhasználható anyagok nyerhetők ki, és a környezetet is kíméli a visszagyűjtés. Magyarország számára is fontos ez a jogszabály, mivel - nyersanyagban szegény országról lévén szó - az ilyen visszagyűjtésből értékes alapanyagokhoz, vegyületkehez lehet hozzájutni.

 A természeti erőforrások, így a víz is korlátozottan állnak rendelkezésre. A pénteki informális ülés témája, a vizek védelme, a vizek biztonsága, és az európai vizek jövője kiemelten fontos, hiszen biztosítani kell az egészséges ivóvízhez való hozzájutást a mostani és a következő generációk számára is - fejtette ki a miniszter.

 A környezetvédelmi miniszterek múlt heti ülésén cselekvési tervet fogadtak el az élővilág sokféleségének megőrzése érdekében. Magyarországon is elsőrendű érdek a biodiverzitás megőrzése, ezért fontos, hogy a környező országok és az Európai Unió is hasonlóan fontos feladatnak tekintse ezt - emelte ki Fazekas Sándor. Ehhez kapcsolódik különböző védett területek létesítése, megőrzése, és ezáltal az egészséges környezet megóvása - tette hozzá.