Új vezeték nélküli eszközök távmunkához

forrás Prim Online, 2011. március 28. 13:24

A Cisco új vezeték nélküli hardver- és szoftvermegoldásokat mutatott be, amelyekkel az irodákban megszokott vállalati vezeték nélküli hálózat a távmunkások otthonaiban is elérhetővé válik. A meglévő vezérlő, felügyeleti és biztonsági infrastruktúrára épülő Cisco OfficeExtend megoldás nagy teljesítményű vezeték nélküli kapcsolatot biztosít az új hozzáférési pontok és a vezeték nélküli vezérlők révén.

A piacon elsőként jelenik meg egy kifejezetten a távmunkások igényeinek megfelelően kifejlesztett, kétsávos vezeték nélküli hozzáférési pont. Ezek az eszközök a végfelhasználó részéről semmilyen beavatkozást nem igényelnek, ami tovább csökkenti a műszaki támogatási szükségletet és az élettartamköltséget, hiszen az informatikus szakemberek az otthoni hozzáférési pontok távfelügyeletét a munkahelyükről is meg tudják oldani .

A Cisco OfficeExtend megoldás Cisco Aironet® 600 sorozatú OfficeExtend hozzáférési pontokból, Cisco vezeték nélküli vezérlőkből és a Cisco Wireless Control System (WCS) vezeték nélküli vezérlőrendszerből áll. Ezek az új megoldások sokoldalú, az irodaival azonos teljesítményt nyújtó távmunkát tesznek lehetővé, és a távmunkásoknak nyújtott további vezeték nélküli csatlakozási lehetőségekkel jól kiegészítik a Cisco Virtual Office (CVO) virtuális irodai megoldást. A Cisco OfficeExtend támogatja a hang- és videoalapú kommunikációt is.

A Cisco OfficeExtend megoldás új részei:

   - Az új Cisco Aironet 600 sorozatú OfficeExtend hozzáférési pontok, amelyek 802.11n szabványú kétsávos rádiófrekvenciás vevőegysége 2,4 és 5 GHz-en üzemel, így a legkevésbé terhelt és a legnagyobb teljesítményű frekvenciasávhoz is hozzáférést biztosít. A külön vállalati és személyes SSID-azonosítók használatával a Cisco 600 sorozatú hozzáférési pontok szétválasztják a magán-, illetve a vállalati hálózati forgalmat, így a magánjellegű adatforgalmat a vállalati vezérlők helyett az internetre irányítják. Az eszköz négy integrált Ethernet-porttal rendelkezik, ahová az otthoni irodában található IP-telefonok, nyomtatók és egyéb hálózati eszközök csatlakoztathatók, ezzel is teljes értékűvé téve a mobil távmunkát.

   - Az új Cisco Catalyst 6500 sorozatú vezeték nélküli szolgáltatási modul akár 500 vállalati illetve „távmunkás” hozzáférési pontot tud kiszolgálni, emellett egyszerűen tovább bővíthető az egyre több multimédiás alkalmazást futtató mobil eszközök kiszolgálására. A Catalyst 6500-hoz készült Cisco Wireless Service Module 2 további eleme az interferenciák kezelésére hivatott Cisco CleanAir technológia, a kliensoldali teljesítménynövelést szolgáló Cisco ClientLink beamforming technológia, valamint a vezeték nélküli hálózaton futó multicast videoforgalmat optimalizáló Cisco VideoStream technológia.

   - A Cisco 2500 sorozatú vezeték nélküli vezérlők, valamint a Cisco ISR G2 Services-Ready szolgáltatási motorhoz készült szoftverek 802.11n szabványú szolgáltatást biztosítanak kis- és közepes méretű – legfeljebb 50 hozzáférési pontot és 500 klienst kiszolgáló – hálózatok számára. Az innovatív konstrukciónak köszönhetően az ügyfelek kétféleképpen telepíthetik a vezérlőfunkciót: fizikailag a vezeték nélküli szolgáltatási modullal vagy a 2500-as sorozatú vezeték nélküli vezérlővel, illetve online az ISR G2 szolgáltatást támogató motor moduljához tartozó szoftver igény szerinti letöltésével. A Cisco 2500 sorozatú vezeték nélküli vezérlő és az ISR G2 Services-Ready Engine-hez való vezeték nélküli vezérlőszoftver szintén magában foglalja a CleanAir, a ClientLink és a VideoStream technológiát.