Árverésen értékesítik a 900-as sávot

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 30. 08:42

A 900 megahertzes sáv értékesítését árveréssel bonyolítják le, az eljárás eredményeképpen a távközlési piaci szereplők várhatóan a harmadik negyedév végére juthatnak a frekvenciákhoz - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A pályázattal kapcsolatos kérdést eredetileg a Népszabadság tette fel a tárcának. A minisztérium a lapnak adott válaszát az MTI-nek megerősítve közölte, hogy a frekvencia a nemzeti vagyon része, amelynek hasznosulnia kell.

 A közlemény szerint a mobil szélessávú szolgáltatások további elterjedését lehetővé tevő, az EU GSM-irányelv hatálya alá tartozó, eddig el nem osztott frekvenciák értékesítésével kapcsolatban kiemelten fontos, hogy a GSM technológiával kompatibilis UMTS technológiát úgy vezessék be a magyar piacon, hogy ne vesszenek el a harmonizációból fakadó korábbi eredmények, és ne sérüljön a verseny a piacon.

 A tárca a napokban megindítja a jogalkotási eljárást, amelyet 2011 első félévének végére tervez lezárni.

 A közlemény szerint a kormány fő célja az, hogy a mobilpiacon nőjön a verseny. A tárca azt várja, hogy mérséklődnek a szolgáltatások árai, miközben az igénybe vehető sávszélesség és a szolgáltatási választék is fejlődik. A jelenlegi piaci szolgáltatók portfóliója a módosuló eljárás eredményeképpen mindenféleképpen bővülni fog.

 A frekvenciákra új, sávdíjas díjrendszer vezetnek be. A frekvenciadíjak módosítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke március elején társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A tervezet lényege, hogy a jövőben a szolgáltatóknak az általuk használt sávok után egyszerűen és átláthatóan számítható díjat kell majd fizetniük - áll a közleményben.