Megalakult a Nemzeti Elektronikai Kerekasztal

forrás Prim Online, 2011. március 30. 08:52

Az iparág szakmai szervezeteinek, a felsőoktatás és az akadémiai szféra tagjainak részvételével megalakult a Nemzeti Elektronikai Kerekasztal (NEK) - közölte az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai elektronikai ipar jelentőségére és lehetőségeinek kiaknázására, illetve az együttműködés révén az iparág szereplői együtt hatékonyabban és hangsúlyosabban képviseljék a nemzetgazdaság és az iparág közös érdekeit.

 A NEK konkrét cselekvési javaslatokat fogalmaz meg a kormányzati stratégiai célok elérése érdekében az elektronikai iparág fejlesztése révén.

 Az IVSZ a KSH adatai alapján közölte, hogy a 2007-2010 közötti időszakban az elektronikai gyártás közvetlenül több mint 5 százalékkal, a közvetett hatásokat is figyelembe véve pedig mintegy 15 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, a feldolgozóipar 24,5 százalékát adja és mintegy 92.000 főt foglalkoztat.

 A Nemzeti Elektronikai Kerekasztal résztvevői az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP), a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Mérnökakadémia (MMA), a Magyarországi Elektronikai Társaság (MELT), a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya, a Műszaki és Természettudományos Egyesületek Szövetsége (MTESZ).