Intel C200 lapkakészletek E3 sorozatú Xeon processzorokhoz

Széll Zoltán, 2011. április 3. 12:21

Az Intel a Cougar Point lapkakészlet három további változatának bevezetését tervezi az E3 sorozatú Xeon processzorokhoz, melyek LGA1155 csatlakozóaljzatba dugaszolhatók. Az Intel C202, C204 és C206 lapkakészletek nagyon hasonlóak, csak kicsivel különböznek egymástól.

A C202 modell a lapkakészlet alapváltozata. A PCI Express sávszélességéből 16 vezetéket támogat a CPU-tól és megegyezik az asztali lapkakészlettel, de további 8 vezeték kezelésére is képes magától a lapkakészlettől. Támogat 12 USB 2.0 kaput és 6 SATA 3 Gbps kaput, de a SATA 6 Gbps kaput nem támogatja. Ezeken túl még RAID funkciókat is kínál.

 A közepes (mid-range) C204 SKU (lapka) a CPU PCI Express vezetékek számát 16-ról 20-ra növeli és 6 SATA kaput támogat, amelyek közül kettő 6 Gbps sebességgel dolgozik.A C204 kiemelten támogatja  az Intel csomópont-felügyelőt és a DCMI opciókat. Ezek mind különlegességek ebben az SKU változatban.

 A C206 lapkakészlet kettővel több USB 2.0 kaput támogat, mint a C204, továbbá támogatja az integrált grafikát, az integrált HD hangrendszert és az Intel AMT 7.0 technológiát. Az Intel ezt a lapkakészletet elsősorban belépőszintű munkaállomásokhoz fejlesztette, míg a C202 és C204 lapkakészletek jobban használhatók a belépőszintű, egy csatlakozóaljzatot tartalmazó szerverekhez.

 Mind a három változat közös jellemzője, hogy két memóriacsatornát és csatornánként két memóriamodult (DIMM) kezel. Ez a képességük megegyezik az asztali lapkakészletekével. A három lapkakészlet változat a fentieken kívül támogatja még  az Intel AMT, QST és VT technológiáit és esetleg a Braidwood technológiát.

 A tizenegy bevezetésre kerülő Intel E3 sorozatú Xeon processzor közül hat nem tartalmaz semmiféle integrált grafikát.