HP Felhőszámítási Labor az Óbudai Egyetemen

forrás Prim Online, 2011. április 6. 09:16

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán tegnap mutatták be a HP felajánlásával és közreműködésével megvalósuló „HP Felhőszámítási Labort”, amely a létrehozott infrastruktúrát, valamint  az ahhoz kapcsolódó képzési kínálatot illetően is jelenleg úttörő kezdeményezés a hazai felsőoktatásban.

A HP és az Óbudai Egyetem frissen aláírt együttműködésének eredménye a legújabb technológiával felszerelt és a legújabb trendeket követő labor kialakítása, mely révén a hazai IT szakértők új nemzedéke juthat naprakész gyakorlati ismeretekhez, különös tekintettel az infrastrukúra-automatizáció, virtualizáció és következő generációs felhőszámítási technológiák terén. A megoldás, melynek üzembehelyezési munkáit a HP Magyarország technológiai szolgáltatások-üzletágának szakemberei végzik el, egyúttal az egyetem tesztelési és kutató-fejlesztői munkáját is segíti. A felhőszámítási szakemberek képzését a HP nem csak a felhőszámítási labor létrehozásával, hanem az egyetemmel közösen kialakított, gyakorlati ismeretekre koncentráló tanterv kidolgozásával is támogatja.

A megoldás magját a HP BladeSystem megoldása jelenti, amely mind világszerte, mind hazánkban a legnépszerűbb pengeszerver alapú infrastruktúra. A világ 500 legerősebb szuperszámítógépének több, mint a fele is ilyen infrastruktúrára épül. A HP Blade System rendszer mellett HP ProLiant BL460c pengeszerverek egészítik ki a labor szerverkörnyezetét.

A labor a HP saját fejlesztésű, Virtual Connect hálózati eszközeire épül, amelyek a megszokott hálózati funkcionalitáson túlmutatva lehetővé teszik egy, a virtuális erőforrás gazdálkodáshoz kiválóan illeszkedő intelligens hálózati megoldás kialakítását.

A HP nyújtotta megoldás technológiailag egyik leginkább előremutató komponense az Insight Dynamics, melynek célja az IT kapacitások gyorsan telepíthető erőforrás-csoportokba való szervezése. Az Insight Dynamics-szal kiegészülő üzemeltetési környezet a HP “felhőalapú” technológiája révén felgyorsítja az erőforrások kihelyezését és optimalizálja az IT kapacitásokat a fizikai, valamint a virtuális környezetek között, és egyúttal rendkívül magas szolgáltatási szinteket garantál.