Hungarológiai és információtechnológiai konferencia a Balassi intézetben

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 8. 09:15

Virtuális osztályterem, web 2.0, azaz a közösségekre épülő internetes szolgáltatások és az egész világot behálózó magyar nyelv a témája az első Hungarológiai és Információtechnológiai konferenciának, amelyet péntektől vasárnapig tart a Balassi Bálint Intézet.

A továbbképzésre Kanadából, Svájcból, Szlovákiából,  Szlovéniából, Németországból és a világ számtalan más országából érkeztek a résztvevők. Az Egyesült Államokban, vagy a Kárpátalján élő oktatási szakemberek célja ugyanaz: a magyar nyelvű oktatás minél érdekesebbé tétele - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Balassi Intézet.

Ha a tanárok a világ bármely pontján virtuális osztályterembe hívják meg fiatal diákjaikat, vagy multimédiás eszközök felhasználásával motiválják őket, akkor a szórványban és diaszpórában élő magyarság új generációja is megtarthatja
anyanyelvét, és így a felnövekvő nemzedék is része maradhat a magyar nyelvet beszélők közösségének.

A Szülőföld Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Külhoni Magyarok Osztályának támogatásával rendezett konferenciának otthont adó Balassi Intézet több évtizede koordináló szerepet tölt be a magyarságtudományban, valamint külföldiek magyar nyelvi oktatásában, és kiemelten fontos feladatai között tartja számon a diaszpórában működő hétvégi iskolák szakmai támogatását. A konferenciát két helyszínen, a Balassi Intézetben és a Márton Áron Szakkollégiumban tartják.

MTI