Csökkent a Samsung eredménye az első negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 8. 09:48

A többek között a Galaxy S okostelefonokat és a Galaxy Tab táblaszámítógépet gyártó Samsung Electronics üzleti eredménye nagymértékben visszaesett az első negyedévben.

Az eredménycsökkenést a táblaszámítógép piacon dúló késhegyre menő küzdelemmel és a folyadékkristályos képernyő üzletág gyenge teljesítményével magyarázza a cég, amit csak kismértékben tudott ellentételezni a félvezető üzletág javuló eredménye.

A Samsung csütörtökön közzétett eredmény előrejelzése szerint az idei első félévben üzleti eredménye 2,7-3,1 billió (ezer milliárd) von lehet a 2010 első negyedévi 4,41 billió von után.

A Samsung április végén teszi közzé első negyedéves eredmény beszámolóját.

A konszolidált értékesítési árbevételt 36-38 billió von között várják a március 31-én zárt három hónapra vonatkozóan. A tavalyi bázis időszakban 34,64 billió von értékesítési árbevételt ért el a Samsung.

A Samsung Electronics a világ legnagyobb laptévé, számítógép memória áramkör és folyadékkristályos monitor panel gyártó vállalata, mobiltelefon gyártásban pedig a Nokia után a második legnagyobb a világon.

A Samsung a 2010-es évet rekord eredménnyel zárta mind az értékesítési árbevétel, mind az üzleti eredmény, mind pedig az adózott eredmény tekintetében.

A Samsung januárban, éves eredmény beszámolója alkalmából profitfigyelmeztetést adott ki az idei évre vonatkozóan, mivel már a tavalyi negyedik negyedév folyamán érzékelhetővé vált az elektronikai alkatrészek és részegységek világpiaci árának
csökkenése.

Elemzők elsősorban a folyadékkristályos képernyő panelek keresletének gyengülésére vezetik vissza a Samsung eredményének csökkenését. Nagy szerepet játszott benne az árverseny is, amivel a Galaxy Tab táblaszámítógép a piacon szembesülni volt kénytelen, elsősorban az Apple iPad részéről.

A memória áramkörök piaca viszont viszonylag kedvezően alakult. A főként számítógépekben alkalmazott DRAM áramkörök ára a februári mélypont után márciusra ismét magára talált, a mobiltelefonokban és más hordozható digitális készülékekben alkalmazott NAND áramköröké pedig stabilan tartotta magát az első negyedévben.

A második negyedévben a Samsung eredménye javulhat, mivel készletezés indult meg az LCD paneleket felhasználó készülék gyártók körében, illetve emelkedésnek indultak a memória áramkör árak a japán földrengést követően kialakult ellátási hiány miatt.