Az orosz biztonsági szolgálat felvetette a skype, a gmail és a hotmail betiltásának lehetőségét

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 11. 08:53

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felvetette a skype, a gmail és a hotmail oroszországi betiltásának lehetőségét, s az illetékes kormánybizottság pénteken úgy döntött: a főhatóságok bevonásával alakítandó munkacsoportra bízza a kérdést, de már maga a felvetés is hatalmas felháborodást váltott ki.

A munkacsoport javaslatát a kormánybizottság október 1-re várja.

Az FSZB-t aggasztja, hogy ezek a rendszerek számára ismeretlen algoritmusokat használnak az információ kódolásához, és ezért ellenőrizetlen használatuk biztonsági kockázatot jelenthet az ország számára.

Minderről a kormánybizottság zártkörű értekezletén beszélt Alekszandr Andrejecskin, az FSZB illetékes szolgálatának vezetője, és Ilja Masszuh távközlési miniszterhelyettes hozta az elhangzottakat az újságírók tudomására. A miniszter, Igor Scsegoljev nyomban leszögezte: ilyen terv nincs, és lehet más rendszereket ajánlani, de azoknak ingyeneseknek és versenyképeseknek kell lenniük.

Mihail Fedotov, Medvegyev államfő emberi jogi tanácsadó testületének elnöke az elsők között emelt szót az elképzelés ellen. Kijelentette: semmiféle jogi alapot nem lát a betiltáshoz. "Ha nem tetszenek tudni ellenőrizni, tessék megtanulni, hogyan kell. Különben ezzel az erővel be lehet tiltani a Facebookot, a Twittert és az egész internetet is" - mondta.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára hangsúlyozta, hogy az FSZB felvetése szakmai jellegű, és egyáltalán nem végleges. Úgy vélte, az FSZB szempontjából a javaslat megalapozott, de más szempont is van, egyebek között más hatóságoké és a társadalomé, és mindezeket alaposan megvizsgálják majd.

Még a kormányzó Egységes Oroszország Párt parlamenti frakciója is kifejtette, hogy meg kell őrizni az egyensúlyt a biztonság és az internetfelhasználók érdekei között. Ilja Ponomarjov, aki a párt képviselőjeként a technológiai fejlődéssel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke, kijelentette: egy tilalom teljesen értelmetlen, mert abban a pillanatban megjelenik majd az érintett szolgáltatások új változata. Hozzátette azonban, hogy például a terroristák gyakran használják a skype-ot, és a rendszer nem kívánja megosztani protokolljait az FSZB-vel.

A Memorial jogvédő szervezet szerint a három említett rendszer betiltása "jelentős lépés lenne az Észak-Koreává változás útján". Ezt Jan Racsinszkij, a szervezet egyik vezetője mondta az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Racsinszkij szerint a titkosítási mánia és a megoldás totális tilalmakban való keresése a Szovjetuniótól örökölt betegség, márpedig ezek a tilalmak a bűnözőket nem fogják zavarni, és jogszerűségük erősen kétséges. Hozzátette: aggasztja, hogy az utóbbi időben egyre többször merül fel az internet ellenőrzésének kérdése.

Gleb Pavlovszkij politológus szerint a javaslat egyetlen oka: a titkosszolgálatot idegesíti, hogy az információhoz nem tud hozzájutni, a skype-ot nem tudja lehallgatni.