Ott is lehet mobilnet, ahol eddig nem volt

forrás Prim Online, 2011. április 11. 18:08

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, hírközlési elnökhelyettese és a három hazai mobilszolgáltató vezetője mutatta be hétfőn közös budapesti sajtótájékoztatón az NMHH elnökének első rendeletét a frekvenciadíj-szabályozásról. A szolgáltatók egyhangúlag üdvözölték a rendelet megszületését, és hangsúlyozták: az új szabályozás ösztönzi a jövőbeni fejlesztéseket és a felhasználóknak is kedvez.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöke bevezetőjében emlékeztetett, hogy az április 1-jétõl hatályos rendelet az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján saját hatáskörben alkothatott meg. Hozzátette: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom. Az új sávos rendszer, a kiszámítható díjszabásnak köszönhetően azonban beruházásösztönző lehet különösen azért, mert egyes új fejlesztések után 4 évig 50 százalékos díjkedvezményt kaphatnak a szolgáltatók. Ráadásul a szolgáltatók eddig bázisállomásonként fizettek díjat, az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni, ez pedig ösztönzi a több bázisállomás létesítését, amely jelentős szolgáltatásjavulást eredményez – mondta Szalai Annamária.

A mostani elképzelések szerint elsőként egy olyan sávkészlet kerülne hasznosításra, értékesítésre, amely a 900 megahertzes sávban biztosítana egy újabb 11 megahertzes plusz kapacitást.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint az új rendelet beruházásösztönző, amelynek köszönhetően a mostani 75 százalékos mobilinternet-lefedettség 100 százalékosra növelhető.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta: az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, és ez 2020-ra 40 ezer új munkahelyet teremt.

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy már várták a rendelet megszületését. Komoly akadályt bontott el a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil szélessávot, ahol eddig nem volt – mondta Marchhart Pál.