Ötven forint osztalékot fizet a Magyar Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 13. 08:56

Ötven forint osztalékot fizet a Magyar Telekom részvényenként - így döntött a társaság kedden Budapesten megtartott éves rendes közgyűlésén a részvényesek 66,08 százaléka.

Az osztalékot a 64,929 milliárd forint eredményből fizetik ki, míg a fennmaradó 12,811 milliárd forintot az eredménytartalékba helyezik.

A társaság tavaly 74 forint osztalékot fizetett.

Az osztalékfizetésről a társaság a saját és a Budapesti Értéktőzsde honlapján hirdetményt tesz közzé. Az osztalékra jogosító részvény vásárlásának utolsó napja május 2., míg az osztalékra való jogosultság fordulónapja május 5. A fizetés kezdő napja május 12. Az osztalékot átutalással kapják meg a részvényesek az értékpapírszámlájukra.

A cég szerint a javasolt osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, miszerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített arányát) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. A javasolt osztalékszint figyelembe veszi a magyar távközlési szektorra kivetett különadó hatását is.

A közgyűlésen Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállalat a nagy profittartalmú szolgáltatások fejlesztésére koncentrál, így például a mobilinternetes és a televíziós piacra, illetve a vezetékes és mobil, televíziós és internetes szolgáltatások egy csomagban történő eladására.

Kifejtette, 2011 végéig mintegy 300 főt bocsátanak el az anyavállalatnál. A elbocsátási költségek 3,5 milliárd forintot tesznek ki, amelynek a jelentős részét tavaly a negyedik negyedévben már elkönyvelték. Az anyavállalalt alkalmazottai 2011 júliustól 4 százalékos béremelést kapnak, míg a menedzserek 2 százalékosat.

A közgyűlés 1.109,006 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 77,371 milliárd forint adózott eredménnyel jóváhagyta a Magyar Telekom Csoportnak a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint elkészített 2010. évi konszolidált éves beszámolóját.

A közgyűlés a magyar számviteli szabályok (HAR) álapján készített beszámolót is elfogadta, 921,747 milliárd forint mérleg főösszeggel és 64,929 milliárd forint adózott eredménnyel.

A Magyar Telekom 2010-ben 609,6 milliárd forint bevételt ért el. A cég tavaly 27,7 milliárd forint különadót fizetett be a költségvetésbe. A bevétel 5,3 százalékkal, a nyereség 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az osztalékot a magyar számviteli szabvány szerinti eredmény alapján állapították meg.

A közgyűlés új felügyelőbizottsági tagot is választott, Konrad Wetzker 2013. május 31-ig lesz tagja bizottságnak.

A közgyűlés a Magyar Telekom Nyrt. könyvvizsgálójának a PricewaterhouseCoopers Kft.-t választotta 2012. május 31-ig, nettó 180 millió forint díjazással.