Fizetős lesz májustól a szlovákiai média weboldalainak egy része

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 19. 08:22

Fizetős lesz májustól a szlovákiai média weboldalainak egy része - közölték az érintett internetes portálok Pozsonyban.

A Piano elnevezésű rendszerbe, amely május 2-án indul, eddig kilenc szlovákiai sajtóorgánum jelentkezett be: Sme, Hospodárské Noviny, Pravda, Sport (napilapok), .tyzden (hetilap), PC Revue (havi folyóirat), Joj (televízió), MeToo.sk (internetes televízió), Medialne.sk (internetes hírportál).

 A kilenc webportálon összesen 34 szolgáltatás lesz májustól fizetős. A Piano rendszer próbaüzeme hétfőn kezdődött. A rendes üzem május 2-án indul, s egy hétig bárki, aki addig bejelentkezik a rendszerbe, ingyen használhatja, próbálhatja ki. Május 9-től kezdve azonban már lezárják, s a tartalmak egy része csak havi 2,90 euróért, illetve évi 29 euróért lesz hozzáférhető. A heti előfizetői díj 0,9 euró.

 Az előfizetők jelszót kapnak, amellyel azután hozzáférhetnek a tartalmakhoz, akár több számítógépen egyszerre is. Az előfizetési díjakat a portálok között a valódi látogatottság szerint fogják elosztani.

 Az egyes portálok eltérő részeket tesznek fizetőssé. A Pravda.sk, amely a Pravda című független napilap hírportálja, például a vélemények, illetve a vitarovatot teszi fizetőssé. A Sme.sk, a Sme című liberális napilap portálján a tartalom mintegy 3 százaléka lesz fizetős és néhány átlagon felüli szolgáltatás, egyebek közt a lapkommentárok. A Hospodárské Noviny gazdasági napilap nagyobb mértékben teszi fizetőssé tartalmát, míg a Mediálne.sk portál minden része csak fizetés ellenében lesz hozzáférhető.