A Samsung is beperelte az Apple-t

Vértes János Andor, 2011. április 22. 23:24

A Samsung egy hetet sem várt azt követően, hogy az Apple szabadalomsértésért Kaliforniában beperelte, ő is pert indított, mégpedig mindjárt három helyen: Szöulban öt szabadalom ügyében kér elégtételt, Tókióban kettő szabadalom megsértésével vádolja azA-t, míg Mannheimben három rendbeli jogsértés tárgyában kér elégtételt.

A Samsung nem a formát, hanem a tartalmat - egész konkrétan az adatátviteli technológiát - tekinti olyan védett megoldásnak, amit szerinte az Apple ellopott. A Samsung szóvívője szerint a HSPA adatátvitel energiafelhasználásnak optimalizálása során használtak szabadalmaztatott technológiát, ami megjelent az Applenél is, de a perek érintik a WCDMA átviteli hiábák csökkentésére szolgáló eljárást illetve a mobiltelefon és a PC közti adatátvitelt is.

A Samsung egyébként az Apple jelentős beszállítója, így a két cégnek arra is ügyelnie kell, hogy a pereskedés ne zavarja meg egyéb üzleti kapcsolataikat. Tim Cook, az Apple fő műveleti igazgatója pénzügyi elemzőknek beszélt a gyártási folyamatban meglévő szoros kapcsolatokról, és reményének adott hangot, hogy ezek nem sérülnek a perek során. Szerinte az Apple szívesebben rendezte volna más formában a vitás kérdéseket, ám a Samsung átlépett bizonyos határokat, ezért volt kénytelen az Apple pert indítani, s ahogy ilyenkor már lenni szokott, erre kontrázott most rá a Samsung.