Informatikai konferencia a Kaposvári Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. április 28. 09:33

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a kutatás terén már közel vagyunk ahhoz, hogy Európa egy hasonló föderális állammá váljon, mint amilyen az Egyesület Államok, amire azért van szükség, hogy Európa a kutatásra alapozva versenyképes legyen a világon.

Kroó Norbert szerdán Kaposváron, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) háromnapos jubileumi, 20. Networkshop konferenciájának nyitónapján tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "a legfontosabb, ha nem a legfontosabb európai infrastruktúra, az információs technológiákon alapuló infrastruktúra", s ebben azok az európai programok, amelyeknek a NIIF Program is része, kulcsszerepet játszanak. A magyar kutatók elismertek a világon, amire büszkék lehetünk - tette hozzá az akadémikus.

 Szávai Ferenc, a rendezvénynek az idén először otthont adó Kaposvári Egyetem rektora kiemelte, hogy az egyetemen igyekeznek kihasználni a hálózat adta lehetőségeket, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az adatbázisokat, a szoftvereket. Megjegyezte, hogy az információk sokaságából összeadódó tudás nemcsak az oktatásban vagy a kutatásban hasznosítható, hanem egyúttal versenyképessé tesz, az informatikának meghatározó szerepe van a mindennapokban, átalakítja a társadalmat, a gazdaságot, a gondolkodásunkat.

 A konferencia több mint háromszázan résztvevője – főként felhasználók és hálózatépítők - hét szekcióban 115 előadást hallhat, a többi között a közgyűjteményi tartalomszolgáltatásról, az adatbázis-kezelésről, jogi szabályozásról és etikai kérdésekről.

 A szakemberek átfogó képet kapnak a kutatási, felsőoktatási és közoktatási intézmények, továbbá a könyvtárak, múzeumok és levéltárak elektronikus infrastruktúrájáról, a számítógép-hálózatok és alkalmazásaik terén elért fejlesztési eredményekről és alkalmazási tapasztalatokról. A rendezvény egyúttal fórumot biztosít a fejlesztők és alkalmazók közötti tapasztalatcserére, a nemzetközi fejlődési trendek és fejlesztési irányok áttekintésére, az ezekhez illeszkedő hazai tervek megvitatására is.