Kiállításon debütál a négydimenziós anatómiai atlasz új változata

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 1. 12:53

A magyar fejlesztésű négydimenziós - változtatható szögből térhatású képet adó - anatómiai atlaszt kiállítják a The World of Health IT (Az Egészségügy Világa IT) elnevezésű nemzetközi rendezvényen. A látogatók a legújabb, sztereoszkópos változatot is kipróbálhatják - közölte Balogh Attila idegsebész, a rendszer egyik megalkotója. A 4D Anatomy szakemberei eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el - amely már DVD-n is kapható -, a következő két évben pedig az egész emberi testet feltérképezését tervezik.

A 4D Anatomy (a program fejlesztője és tulajdonosa) felkérést kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, hogy - korábbi innovációs technológiákkal együtt - vegyen részt a Budapesten, a Syma csarnokban május 10. és 12. között megrendezendő konferencián és kiállításon.

A rendezvényen az egészségügyi információs és kommunikációs technológia területének vezető szakértői találkoznak. Lesz oktatási rész, és bemutatnak új termékeket is.

"Itt debütál a 4D Anatomy sztereoszkópos változata. Ez a szoftververzió lehetővé teszi, hogy ne csak laptopon, de a már elérhető, konvencionális 3D kivetítőkön is látható legyen az atlasz" - tette hozzá Balogh Attila. A helyszínre látogatók felvehetik a szemüveget, mellyel a képernyő előtt ülve térhatásban tanulmányozhatják egy ember felépítését.

A 4D Anatomy szakemberei eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el - amely már DVD-n is kapható -, a következő két évben pedig az egész emberi testet feltérképezését tervezik. A találmány célja alapvetően az oktatás és a szemléltetés, fontos szerepet kaphat az orvosok képzésében és továbbképzésében. A valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest.