Magyarországról is elérhető a Samsung okostelefonok szoftverboltja

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 2. 11:02

Magyarországról is elérhető a Samsung Bada operációs rendszerét használó okostelefonokhoz készült szoftverbolt, amelynek kínálata még jóval alulmarad az Apple, vagy a Google operációs rendszerére tölthető alkalmazásoktól.

A világ második legnagyobb mobiltelefongyártójának tekintett dél-koreai vállalat 2009-ben jelentette be, hogy saját fejlesztésű, nyílt forráskódú mobiltelefon-platformot fejleszt, és ezzel az új szoftverrel fog betörni az olyan okostelefonok közé, mint a Blackberry vagy az iPhone.

 A Bada - amelynek koreai jelentése óceán - fejlesztését számos csúszást követően a Google Android operációs rendszer térhódítása is késleltette, azonban a Samsung szerint az új platformnak még ennek ellenére is van létjogosultsága, jóllehet a Samsung maga is gyárt olyan készülékeket, amelyek nem a Badát, hanem az Androidot támogatják.

 A dél-koreai vállalat koncepciója szerint nem az alkalmazások száma, hanem azok minősége és személyre szabottsága határozza meg az operációs rendszer sikerét. Ezért a gyártó nem is aggódik amiatt, hogy a Bada Premium Store elnevezésű letöltő központjából jelenleg mintegy hatezer különböző ingyenes és fizetős alkalmazás közül választhatnak a felhasználók.

 Elemzők szerint a dél-koreai cég megkésve lépett be az okostelefonok szoftverharcába, és ezért továbbra is nehézséget okozhat számára, hogy fejlesztőket találjon az új platformhoz.

 A Samsung a kevésbé látványos fejlődést azzal magyarázza, hogy az online boltjába csak olyan szoftvereket enged be, melyek valóban biztonságosak és minden badás telefonon kifogástalanul működnek.

 Kunos Balázs, a Samsung mobil üzletágának vezetője elmondta, hogy bár az Apple iOS és a Google Android platformjára is több tízezernyi alkalmazás érhető el, nem céljuk, hogy jópofának tűnő, de legfeljebb csak a letöltés után egyszer megnyitott programokkal töltsék fel áruházukat.

 A badás készülékekre idén márciusig világszerte összesen 100 millió alkalmazást töltöttek le a felhasználók. A magyar nyelvre optimalizált programok száma jelenleg 25 körül alakul.