A Twitter ereje: Osama bin Laden megölését már Obama beszéde előtt kicsiripelték

Vértes Judit, 2011. május 2. 14:23

Keith Urbahn, a korábbi Defense Secretary Don Rumsfeld alakulat vezetője által küldött Twitter üzenet közölte elsőként Osama bin Laden halálhírét, megelőzve más, hivatalos hírforrásokat.

A hír, hogy speciális amerikai egység erői megölték Osama bin Ladent először akkor szivárgott ki, amikor a New York Times vasárnap este közölte, hogy Obama elnök beszédet mond a nemzetnek, helyi idő szerint 10:30-kor. A Twitter, Facebook és más szociális oldalakon is megjelentek a spekulációk az elnök beszédének témájával kapcsolatban. Az első hír Keith Urbahn Twitter üzenete volt: „Megbízható forrásból tudom, hogy Osama bin Ladent megölték.”

 

Beszédében Obama elnök megerősítette, hogy a több, köztük a 2001. szeptember 11-i terrortámadás szervezéséért felelős terroristát az amerikai csapatok egy csoportja támadta meg pakisztáni rejtekhelyén.

 

A Twitter legfőbb erénye a gyorsaság. A szemtanúk, résztvevők üzenetei hamarabb eljutnak a rövid üzeneteken keresztül, mint az újságírók tudósításai. Természetesen sok hamis vagy félrevezető hír forrása is lehet a Twitter, ezért nem mindegy, kinek az üzeneteit olvassuk, fogadjuk el, kit követünk, kinek az információit adjuk tovább. A hírek pillanatok alatt bejárják ma már a világot. Csak nekünk kell szelektálnunk, melyik igaz közülük, melyik nem.