Megjöttek a négymagos Apple iMac-ek

Széll Zoltán, 2011. május 4. 12:45

Az Apple jellegzetes egybeépített iMac számítógépe következő generációs négymagos processzorokkal, hatékony grafikus rendszerrel, nagy sebességű Thunderbolt I/O-technológiával, valamint új FaceTime HD-kamerával frissült. Az új iMac akár 70 százalékkal gyorsabb, új grafikus rendszere pedig akár háromszor nagyobb teljesítményre képes az előző generációs modellhez képest.

Az új iMac négymagos Intel Core i5 processzorai mellett a vásárlók az akár 3,4 GHz-es Core i7 processzorokat is választhatják. Ezeknek az új generációs, integrált memóriavezérlővel felszerelt processzoroknak bámulatosan rövid a reakcióidejük, hatékony médiamotorjuk révén pedig nagy teljesítményű videokódolásra és -dekódolásra is képesek. Az új AMD Radeon HD grafikus processzoroknak köszönhetően az új iMac grafikus rendszere minden eddiginél erősebb az egybeépített asztali számítógépek történetében.

Az iMac az első olyan asztali számítógép, amelyen elérhető a Thunderbolt I/O-technológia. A jövőben az USB 2.0 és USB 3.0, valamint a Firewire 800 kapukat helyettesítő Thunderbolt optikai összeköttetés 20-szor gyorsabb mint az USB 2.0, 4-szer gyorsabb mint az USB 3.0 és 12-szer gyorsabb mint a Firewire technológiákon alapuló kapuk. A 21,5 hüvelykes iMac egy, a 27 hüvelykes modell pedig két Thunderbolt-porttal biztosít még több bővítési lehetőséget. Az Intel által az Apple közreműködésével kifejlesztett technológia egybeépített számítógépeken eddig soha nem látott mértékű bővíthetőséget tesz lehetővé. A két, egyenként 10 Gb/s átviteli sebességű kétirányú csatornát biztosító Thunderbolt technológia PCI Express szabványú közvetlen adatkapcsolatot képes létrehozni az olyan nagy teljesítményű külső perifériaeszközökkel, mint például a RAID-lemeztömbök. Adapterek segítségével a FireWire- és USB-csatlakozású eszközökre, valamint a gigabites Ethernet-hálózatokra való csatlakozást is lehetővé teszi. A Thunderbolt technológia ezenkívül a nagy felbontású kijelzők DisplayPort szabványú csatlakoztatását, továbbá a HDMI-, DVI- és VGA-kijelzők meglévő adaptereinek használatát is támogatja. A várakozások szerint a rendszereken, kábeleken és eszközökön jelenleg ingyenesen alkalmazható Thunderbolt technológia hamarosan új szabványként fog elterjedni a nagy teljesítményű I/O-műveletek terén.

Az iMac beépített FaceTime HD-kamerája és az Apple innovatív FaceTime szoftvere tiszta, széles képformátumú videohívásokra ad lehetőséget az egész családnak. Az új kamera a FaceTime használatát HD felbontásban támogató Mac számítógépekkel nagy képfelbontású videohívásokat tesz lehetővé. A többi Intel-alapú Mac számítógéppel, valamint az iPad 2, iPhone 4 és az új generációs iPod touch készülékekkel folytatott hagyományos felbontású hívások lehetőségét szintén biztosítja. Az iMac továbbra is jellegzetes alumínium és üveg dizájnjával jelentkezik. Impozáns IPS technológiájú, LED-es háttér-világítású kijelzőjét SD-kártyahely, valamint az Apple innovatív Magic Mouse egere, vagy Magic Trackpad érintőpadja egészíti ki.

Minden Mac számítógépen a Mac OS X Snow Leopard operációs rendszer, a világ legfejlettebb operációs rendszere fut. Az Apple fényképek, filmek és zenék készítésére és megosztására szolgáló, korszerű programcsomagja, az iLife szintén az alapfelszereltség része. A Snow Leopard egy évtizednél is hosszabb innovációs tevékenység gyümölcse. A rendszer már a Mac App Store szolgáltatást is tartalmazza, amelynek segítségével a felhasználók kiváló új alkalmazásokat fedezhetnek fel Mac számítógépükhöz. Az iLife ’11 programcsomag része az iPhoto, az iMovie és a GarageBand alkalmazás. Az iPhoto lenyűgöző teljes képernyős nézeteket nyújt a böngészéshez, a szerkesztéshez és a fényképek megosztásához. Az iMovie hatékony, könnyen kezelhető eszközeivel a felhasználók videofelvételei moziminőségű filmbemutatókká alakíthatók, a GarageBand pedig új módszereket kínál a zenei játék fejlesztéséhez és a kiváló hangzású zenék létrehozásához.

Árak és elérhetőség
Az új iMac az Apple hivatalos viszonteladóinál és disztribútorainál lesz megvásárolható. A 21,5 hüvelykes iMac két konfigurációban lesz kapható: 2,5 GHz-es, négymagos Intel Core i5 processzorral, AMD Radeon HD 6750M grafikus processzorral, 500 GB-os merevlemezzel, valamint 2,7 GHz-es, négymagos Intel Core i5 processzorral, AMD Radeon HD 6770M grafikus processzorral és 1 TB kapacitású merevlemezzel. Az új 27 hüvelykes iMac szintén két konfigurációban kerül forgalomba: 2,7 GHz-es, négymagos Intel Core i5 processzorral, AMD Radeon HD 6770M grafikus processzorral, 1 TB-os merevlemezzel, valamint  3,1 GHz-es, négymagos Intel Core i5 processzorral, AMD Radeon HD 6970M grafikus processzorral és 1 TB kapacitású merevlemezzel. Az árakról és az elérhetőségről az Apple hivatalos viszonteladói és disztribútorai nyújtanak bővebb tájékoztatást.

Személyre szabott konfigurációs lehetőségek: gyorsabb, akár 3,4 GHz órajelű Intel Core i7 processzorok, további tárolókapacitás akár 2 TB-ig, 256 GB-os SSD meghajtó, további DDR3 memória, valamint az AppleCare Protection Plan kiterjesztett támogatási- és szervizszolgáltatás. A további technikai adatokról és személyre szabott konfigurációs lehetőségekről, valamint a tartozékokról online, a www.apple.com/uk/imac címen olvasható bővebb tájékoztatás.

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért a négy új Apple 2011 iMac AIO PC fontosabb műszaki jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze: