Csökkent a Telenor Magyarország árbevétele és nyeresége

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 5. 09:59

Csökkent a Telenor árbevétele és nyeresége az előző évihez képest az első negyedévben -közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Telenor Magyarország árbevétele az első negyedévben 1,7 milliárd forinttal maradt el az egy évvel korábbitól, kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) pedig - az egyszeri tételek levonása előtt - 3,4 milliárd forinttal csökkent, főként a közvetlen költségként elszámolt 2,3 milliárd forintos távközlési különadó miatt - tudatta a cég.

A vállalat árbevétele 37,555 milliárd forint, EBITDA-ja 13,148 milliárd forint volt, az EBITDA-ráta (az EBITDA/árbevétel arány) 35 százalékra esett az egy évvel korábbi 42,1 százalékról. A Telenor előfizetőinek száma 3,548 millió volt az első negyedév végén, szemben az egy évvel korábbi 3,582 millióval.

A közleményből kiderül: Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint a cég pénzügyi eredményeit az összekapcsolásból származó bevételek csökkenése és a távközlési különadó határozta meg leginkább. A cégvezető jelentős növekedési lehetőséget lát a mobilinternetben. A társaság szeretné tovább növelni az internetezők számát, mert meggyőződésük, hogy a digitális írástudatlanság felszámolása erősíteni fogja az ország
versenyképességét.

A Telenor közleménye szerint az első negyedévében a használt kártyák száma alapján számított piaci részesedése 32,36 százalék, míg a mobil internet piacon 26,41 százalék volt.

A Telenor közleménye szerint az első negyedévi eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is visszafogott a lakossági fogyasztás. Az egy előfizetőre számított átlagos havi költés a tavalyi első negyedévi 3.470 forintról az idén 3.279 forintra csökkent.

A társaság az idén az első negyedévben 2,093 milliárd forintot költött beruházásra, szemben az egy évvel korábbi 1,744 milliárd forinttal. A pénz döntő részét hálózatfejlesztésre fordították.