Oszama holtteste a legnépszerűbb hoax

forrás Prim Online, 2011. május 7. 11:50

A kiberbűnözők előszeretettel használják fel az olyan világrengető híreket, mint legutóbb a királyi esküvő vagy a japán földrengés. Az Oszama halála kapcsán megjelent hírek ezen a héten több mint 4 millió internetes látogatottságot generáltak másodpercenként. Ezzel párhuzamosan a Symantec szakértői 419 féle internetes csalásról számoltak be.

A Symantec 2004-ben már jelentett egy hoax email támadásról, amelyben Oszama bin Laden elfogásáról közöltek egy linket, amely egy fertőzött oldalra irányít. Ehhez hasonló internetes csapdák Oszamáról 2005-ben és 2006-ban ismét feltűntek.
Jelenleg a leggyakoribb hoaxok Oszama holttestéről és halálának utolsó pillanatának „eddig nem látott“ felvételeiről keringenek, és nagy valószínűséggel az elkövetkező hetekben továbbra is növekedni fognak a kiberbűnözők által generált  Oszama híresztelések.

A veszélyek elkerülésére a Symantec következőket javasolja:

·    Védje meg számítógépét a vírusoktól és használjon megbízható biztonsági megoldásokat! A Norton  biztonsági szoftverei közül már ingyenesen letölthető a Norton Safe Web Lite és a Norton Safe Web Facebookra kifejlesztett szolgáltatása, amely előzetesen figyelmezteti a felhasználót az esetleges kockázatokra. A szolgáltatások letölthetőek az alábbi linkekről: http://safeweb.norton.com/lite
http://www.facebook.com/apps/application.php?id=310877173418

·    Legyen elővigyázatos! Ne nyisson meg olyan csatolmányokat, amelyeket ismeretlen embertől kap, még akkor sem, ha érdekes információt tartalmazhat. A kiberbűnözők ugyanis legtöbbször szenzációhajhász hírekkel csalogatják oda a gyanútlan áldozatokat.

·    Vigyázzon a linkekkel! Különösen legyen körültekintő a közösségi oldalakon használt rövidített linkekkel, mert előfordulhat, hogy fertőzött oldalra irányítanak. Ha biztosra akar menni, inkább írja be a böngészőbe a keresett oldalt.