Több ezer munkahelyet teremthet a Huawei Pécsen

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 9. 09:26

Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere szerint a Huawei kínai távközlési vállalat több ezer munkahelyet teremthet a városban a második legnagyobb európai központjának felépítésével.

"Kínában jártam az elmúlt napokban, hogy személyesen tárgyaljak az egyik legnagyobb távol-keleti, és világszerte több mint százezer embernek munkát adó multinacionális cég vezetőivel. Kiderült, a kínaiak még idén hozzáfognak európai elosztó központjuk pécsi létrehozásához" - írta a politikus pénteken, az MTI-hez eljuttatott  közleményében.

Hozzátette: a cég egyelőre azt tervezi, hogy elsősorban a finn érdekeltségű, elektrotechnikai termékeket gyártó Elcoteq bázisain, illetve azt tovább bővítve működne Pécsen, és egy komáromi üzemet is használnának, "tehát nem hagyományos értelemben vett zöldmezős gyáralapításról van szó".

"Bár konkrét számot még nem tudok, tárgyalópartnereim azt egyértelműen jelezték, hogy igen komoly létszámú munkaerőre lesz szükségük, ami több ezres nagyságrendet jelent" - hangsúlyozta.

Páva Zsolt örömének adott hangot, hogy Pécs ad otthont a hatalmas cégnek, s itt lesz az Uráltól Írországig és Észak-Afrikáig a társaság fő elosztó központja.

A Huawei április közepén jelentette be, hogy felfuttatja magyarországi  termelését és a logisztikai szolgáltatások bővítésének köszönhetően Magyarország lesz a Huawei  második legnagyobb ellátóközpontja. (A Huawei Kínán kívül csak Brazíliában működtet ilyen központot.)

Két héttel ezelőtt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztert Kínában tett körútja során tárgyalt a cég vezetőjével a magyarországi gyártási kapacitás jelentős bővítéséről,  "ami többezer további munkahely megteremtését jelentheti",  közölte akkor a miniszter.