e-egészségügyi megoldások bevezetését sürgetik az EU-tagállamokban

forrás Prim Online, 2011. május 10. 11:50

„Befektetés a jövő egészségügyi rendszereibe”mottóval megnyitotta kapuit Budapesten az eHealth Week 2011, Európa e-egészségügyi szervezeteinek legnagyobb szabású éves eseménye. Európa minden részéről érkeztek szakemberek a rendezvényre, hogy felhívják az unió egészségügyi szolgáltatóinak, kormányainak és betegeinek figyelmét az e-egészségügyre, amelynek alkalmazására megérett az idő.

Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta: „A magyar EU-elnökség szerint az e-egészségügy a jövő egészségügyi rendszereibe történő beruházások fontos eleme, és egyetért azzal, hogy az unió fokozottabban ösztönözze az egészségügyi informatikai megoldások innovációját. A fejlődés felgyorsítása, valamint az e-egészségügyi rendszerek elterjedése elősegíti a jövő fenntartható egészségügyi rendszereinek megteremtését és növeli Európa versenyképességét.”

Stephen Lieber, a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) elnöke kiemelte: „Az e-egészségügy segíthet több, Európa számára nyomasztó egészségügyi probléma kezelésében, mint amilyen például a népesség elöregedése. Ugyanakkor az e-egészségügy új lehetőségeket is teremt, hiszen kialakulóban van az új üzleti és munkalehetőségeket kínáló vadonatúj piac, amelyben Európa valódi vezető hatalommá válhat.”

Az európai e-egészségügyi piac jelenleg körülbelül 15 milliárd euróra becsülhető, növekedésének mértéke évi 2,9%. A HIMSS Europe az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével és az Európai Bizottsággal együtt az esemény társszervezője.