A Microsoft egyik üzletága lesz a Skype

forrás Prim Online, 2011. május 10. 22:26

Nyolc és fél milliárd dollárt ért meg a Microsoftnak a Skype 170 millió felhasználója, és az a lehetőség, végre egy ütős internetes márkanév landolt a redmondi szoftvercégnél. Magyar idő szerint késő délután jelentette be Steve Ballmer (Microsoft) és Tony Bates (Skype) San Franciascóban az akvizíciót, amelytől a Microsoft a Windows Phone és X-Box üzlet fellendülését is reméli.

 

A múlt héten még sokan a Facebookot vagy a Google-t tippelték befutónak a Skype kérői közül, de a hétvégén már egyre többen vették biztosra, hogy a nevető harmadik lesz a győztes. Nekik lett igazuk, a jelentős adósságokat felhalmozó és még tavaly is veszteséget produkáló IP-telefonos vállalkozás csak az 50 milliárdos készpénztartalékkal rendelkező Microsoftnak ért meg ennyit. Steve Ballmer kifejezte reményét, hogy az üzlet az év végéig lebonyolítható.

 

A korábbi (egykor a Ciscótól érkezett) Skype-vezérigazgató, Tony Bates, mostantól osztályvezetőként irányítja majd a Microsoft Skype üzletágát, közvetlenül Steve Ballmer beosztottjaként.

 

A legjobban az a befektetői csoport járt, amely 2009-ben a mostani ár negyedéért nagyvonalúan hajlandó volt átvenni a veszteséges Skype-ot  az eBay-től (az aukciós cég egyébként négy év kínlódás után a 2005-ös vételárnál 30%-kal olcsóbban adta el szerzeményét). Nem csoda, hogy az eladók nevében Egon Durban, a Silver Lake ügyvezető igazgatója, kicsit meghatottan köszönte mindenkinek a kitartást: "Nagyon örülünk, hogy a Skype az átalakulás időszakában a mi tulajdonunkban volt, és hálásak vagyunk a menedzsmentnek és az alkalmazottaknak rendkívüli elkötelezettségükért". Dicsérte a vevőt is, akinek a kezében a Skype új csúcsokra juthat, de ilyen vételár és a közel 400 százalékos két év alatti hozam mellett mást nem is tehetett...