Írisz alapú titkosítás bárki számára

Vértes Judit, 2011. május 13. 08:37

A Hoyos Group által tervezett EyeLock eszköz segítségével egy szempillantás alatt bejuthatunk az eddig jelszóval védett oldalakra vagy alkalmazásokba. Az EyeLock az első és egyetlen hordozható írisz-szkenner, és bárki számára elérhető.

Az eszköz tartója az USB porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. A szoftver telepítése után ki kell választani azokat az oldalakat, melyeket védeni szeretnénk más belépőktől, majd a szkennert a szemünk elé kell tartani. A szkenner elkészíti a képet az íriszünkről az azonosításhoz. Ezután bármikor azonosítani tudja a belépőt a szeméről készült felvétel alapján.
A cég állítása szerint az így kódolt oldal feltörhetetlen. Tracy Hoyos marketing igazgató asszisztens elmondta, a szerkezet minden belépéskor egyedi kódot generál, minden alkalommal másikat.
Attól se kell félni, hogy mint a horror filmekben, kivághatják valakinek a szemét, és azzal juthatnak be a titkosított oldalakra, mert a halál után az írisz megváltozik, és az EyeLock ezt a különbséget észreveszi.
A vállalat még nem jelentette be a kereskedelmi forgalomba hozatal idejét, de a várható ára 99$ lesz.
Az írisz alapú titkosítási rendszer nagyobb biztonságú, mint más biometrikus, jelszóval védett vagy kártya alapú rendszerek.