A Méditanács július 1-ig szeretné kialakítani az együttműködést az önszabályzó szervezetekkel

forrás Prim Online, 2011. május 16. 11:39

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével, a Magyar Lapkiadók Egyesületével, az Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével és az Önszabályozó Reklámtestülettel folytat tárgyalásokat a médiapiaci önszabályozásról. Az ön- és társszabályozási rendszerek ösztönzése a médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelvből következő feladat, de a magyar médiatörvény a médiapiac több területére (lekérhető médiaszolgáltatások és a nyomtatott, valamint internetes sajtó) is kiterjeszti a társszabályozás lehetőségét. 

A tárgyalások eredményeképpen a Médiatanács a társszabályozó feladatot vállaló szakmai szervezettel közigazgatási szerződést köthet arrók, hogy a felek a hatósági hatáskörbe tartozó ügyekben egymással együttműködve járnak el. A szakmai szervezetek önigazgatási - de nem hatósági - tevékenységet végeznek a tagjaik-, illetve - a magatartási kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerő - vállalkozások felé. Ily módon a hatósági jogalkalmazás elkerülhető, és az esetleges jogvitákat a szakmai szervezeten belül lehet orvosolni, megoldani. Ez mindenféleképpen hatékonyabb módja lehet a problémák rendezésének, mint a közvetlen és kizárólagos hatósági út.

A társszabályozásban részt vevő szervezeteknek általában már van elfogadott szakmai-etikai kódexük. A közigazgatási szerződés csak a médiaszabályozásban előírt normák betartása érdekében jöhet létre, az ezen felüli egyéb – etikai – normák előírása és felügyelete továbbra is az önszabályozás körébe tartozik. (A társszabályozás a hatóság és a szakmai szervezet együttműködését jelenti a jogérvényesítés érdekében, míg az önszabályozás jogon kívüli rendszer, tehát a hatóságtól teljes mértékben függetlenül működik.)

A jelenlegi tárgyalásoknak határideje nincs, de a Médiatanács  célja az, hogy a társszabályozási rendszer lehetőleg július 1-től működjön, amikortól a médiaszabályozás sajtóra vonatkozó rendelkezései alkalmazhatóvá válnak. A Médiatanács a jövőben - a jelenlegi tárgyalópartnereken kívül - más szakmai szervezetek együttműködésére is számít.