ECDL képző- és vizsgaközpont alakult a bicskei menekülttáborban

forrás Prim Online, 2011. május 16. 17:54

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Migrants Help Magyarország Egyesület (MIGHELP) között fennálló együttműködés eredményeként 2011. május 12-én akkreditált ECDL központ alakult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Bicskei Menekülteket Befogadó Állomásán. Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) megszerzését célzó képzés és vizsgáztatás angol nyelven zajlik, hazánkban menedékjogot nyert külföldiek számára.

A történet úgy indult, hogy a hazai menekülttáborokból kikerültek egy csoportja, valamennyien afrikaiak, nemrégiben ECDL bizonyítványt szerzett egy budapesti vizsgaközpontnál.  A kérdésre, hogy hogyan szánták el magukat erre, egyikük Mahatma Gandhi híres mondását idézte: „Be the change you want to see” – azaz: „Légy a változás, amit látni akarsz.” 

Ugyanez a sierra-leonei fiatalember,  James Peter azóta létrehozta a Migrants Help Magyarország Egyesületet (MIGHELP), amelyet az NJSZT annak megalakulása óta együttműködési megállapodás keretében támogat.  Ennek legújabb eredménye, hogy 2011. május 12-én akkreditált ECDL vizsgaközpont alakult bicskei menekülttáborban. 
Az első tanfolyam már korábban, idén márciusban elindult, mostantól azonban hivatalos vizsga is tehető helyben.  A résztvevők a bicskei tábor lakói, akik beszélik az angol nyelvet és kellően elszántak a tanulásra.

Az órákat és a vizsgákat önkéntes tanár, illetve akkreditált ECDL vizsgabiztos tartja, angolul. Az olaszországi WebScience tananyagfejlesztő cég ingyenes, angol nyelvű ECDL oktatócsomagokkal járul hozzá a projekt sikeréhez.

Az NJSZT, mint az ECDL program magyar nemzeti irodája, évente több százezer forinttal támogatja a menekültek digitális írástudóvá válását: az ECDL központot ingyenesen akkreditálta, működteti, szakmai segítséget nyújt; évente 20 menekült ember számára pedig ingyenesen biztosítja a vizsgákhoz szükséges vizsgakártyát is.

A Bicskei Menekülteket Befogadó Állomás biztosítja a tantermet, a MIGHELP pedig – adományok révén- a számítógépeket, internetet és egyéb eszközöket.