Kezdőknek: tanácsok e-könyv vásárláshoz

forrás Prim Online, 2011. május 17. 18:00

Folyik az e-book verseny: egyre nő a normál áron elérhető tartalom, sokasodnak a művek elolvasására fejlesztett e-könyv-olvasók. Ez még önmagában csak konkurens vetélkedésnek minősíthető, de most már látszik egy új frontvonal is. A kérdés egyszerűen ennyi: szövegek kezelésére dedikált e-könyv-olvasót (e-reader-t) vagy multifunkciós táblagépet (iPad kategória) vegyen a vásárlásra vállalkozó olvasó?

Ami tény: mindkét típus drága, tehát igazán meg kell gondolni a választást. De egyáltalán kell-e dönteni, hiszen megvan még és fejlődik a nyomtatott könyv is. Nincs olyan tartalom, vagy csak nagyon szűk tartományban, ami csak elektronikusan érhető el.

Lesznek néhányan, akik oda jutnak, hogy mindkét géptípust beszerzik. Biztos, ami biztos alapon. Többen vannak, akik egyáltalán semmit sem vesznek addig, míg el nem dől az eszközök háborúja. Ebben a helyzetben talán segítség néhány összehasonlítás.

A könyvkonnektor blogon Kerekes Pál, az e-book kalauz szerzője többrészes sorozatban igyekszik bemutatni az e-könyv-olvasó becserkészésének, majd megrendelésének (többnyire webes akcióról van szó) szempontjait, küzdelmes, gyakran – mint írja – önmarcangoló részleteit.

Az első bekezdésben (Szeretsz olvasni?) áll: „Megszűnik a világ, ha belemerülsz egy novellába? Hiszel az irodalom illetékességében az élet dolgaira vonatkozóan? Szomorú vagy, ha vége van egy jó könyvnek, és le kell tenni a kötetet? Végig futod ilyen esetben újra az utolsó oldalakat, elhúzva az elkerülhetetlen befejezést? Szereted a könyveket magad körül látni: asztalon, polcon, padlóra stócolva, szekrénybe tömve? Ha ez a helyzet, biztos érdemes e-readert beszerezni.  Hogy melyiket, arra később keressük a választ.”