Az autóipar felé navigál az NNG

forrás Prim Online, 2011. május 18. 08:31

Az NNG Kft. sikeresen lezárta másfél éves fejlesztési projektjét, amely arra irányult, hogy a gyárilag beépített autós rendszerek követelményeinek megfelelő navigációs megoldást alakítson ki.

Erre a célra a „KMOP-2009-1.1.6 Vállalkozások technológiai innovációjának ösztönzése tartós beszállítóvá válás vagy a státusz megerősítése érdekében” című pályázati konstrukcióhoz kapcsolódóan 2009-ben európai uniós forrásból is kapott támogatást. A projekt eredményeként az egyik piacvezető gépjármű-elektronikai vállalat megrendelésére az NNG sikeresen leszállította fedélzeti navigációs termékét.

Az NNG Kft. közel 500 millió Ft-ot fektetett be annak érdekében, hogy a világ vezető autóipari nagyvállalatainak beszállítójává váljon. A fejlesztési területek közé tartozik többek között a többszenzoros érzékelés alkalmazása, amellyel a gépjárműbe épített navigációs rendszerek a GPS mellett egyéb információkat (kerékelfordulás alapján megtett út, giroszkóp) is felhasználnak a navigáláshoz.

Az iGO primo immár az autóiparban általánosan elterjedt QNX operációs rendszeren is működik, és igazodik az érzékelők jeleit közvetítő szabványokhoz. Ezen felül képessé vált a gépjárművek multimédiás eszközeivel való integrációra, mivel a fedélzeti navigáció esetében mindez elengedhetetlen. Mások a követelmények a navigáció indítása és az útvonal-tervezés gyorsaságát illetően is: amíg a személyi navigációs eszközökön (PND) 10-15 mp alatt állt fel a rendszer, addig a gyárilag beépített eszközökön mindez ennek töredéke.