A Toshiba megvásárolja a svájci Landis+Gyr műszergyárat

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 20. 08:49

A japán Toshiba Corp. elektronikai és gépipari konszern csütörtökön bejelentette, hogy megvásárolja a svájci Landis+Gyr műszergyártó vállalatot 2,3 milliárd dollárért annak adósságaival együtt.

A Toshiba célja a felvásárlással áramelosztó hálózati berendezés és vezérlőrendszer üzletágának (smart grid) erősítése a nemzetközi piacokon - írja az MTI. A Toshiba atomenergetikai üzletágának a fukusimai katasztrófa következtében romló üzleti kilátásai és az energia-megtakarítási célú smart-grid fejlesztési beruházások világpiaci terjedése miatt döntött a svájci műszer- és szabályozó berendezés gyártó vállalat felvásárlása mellett.

 A Toshiba előrejelzése szerint a nemzetközi smart-grid technológiai piac az elkövetkező tíz évben hatszorosára, 5,8 ezer milliárd jenre (70,9 milliárd dollárra) bővül.

 Az úgynevezett smart-grid technológia számos áramfejlesztési opció, egyebek között megújítható energiaforrások közötti választást és több árambetáplálási pont kezelését lehetővé tévő rendszerirányítási technológia, amely a felhasználás optimalizálásához szükséges valós idejű információkkal látja el a közüzemi vállalatokat és a fogyasztókat.

 A Landys+Gyr a mérő- és szabályozó berendezések mellett minden irányítási rendszerben, így a smart-grid rendszerben is kulcsfontosságú szerepet betöltő kommunikációs modulokat is gyárt. A vállalat 2011 márciusában zárt pénzügyi évében 1,59 milliárd dollár értékesítési árbevétel után 215 millió dollár kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt ért el.

 Az 1896-ban alapított svájci vállalat befektetési alapok és magánszemélyek tulajdonában van. A 90-es években a Siemens is szerepelt a tulajdonosok listáján. A vállalatnak mintegy 8 ezer közüzemi ügyfele van világszerte és 5 ezer alkalmazottal rendelkezik a világ 30 országában.

 A kínai State Grid Corporation januárban a Landys+Gyr vállalatnak adott megbízást 10 ezer mérőberendezés szállítására a világ legnagyobb smart-grid hálózatához.

 A szokásos hatósági és törvényes feltételek teljesülése esetén az ügylet lezárására az idei harmadik negyedévben kerülhet sor.