Illegális gyógyszerforgalmazók hirdetései jelennek meg a Google oldalain

Vértes Judit, 2011. május 21. 11:40

A Google évek óta vét a törvény ellen azáltal, hogy hamis gyógyszereket forgalmazó cégek hirdetéseit jelenteti meg – írja a Wall Street Journal.

Az elmúlt negyedévben az Igazságügyi Minisztérium nyomozását követően a Google 500 millió dollárt költött arra, hogy kiszűrje az illegális oldalak hirdetéseit. A minisztérium azonban újabb nyomozást indított, hogy kiderítse, a Google alkalmazottai tudtak-e az illegális hirdetések megjelenéséről.

Az illegális hirdetések lejárt szavatosságú gyógyszereket, engedély nélküli szereket, és betegtájékoztató nélküli termékeket forgalmaznak, melyek használata veszélyes, sőt halálos is lehet.

A Google már 2003-ban kapott figyelmeztetést a Gyógyszerészek Szövetségétől, hogy illegális gyógyszerforgalmazók használják a hirdetési rendszerét. 5 évvel később, Joseph Califano, a Kolumbiai Egyetem függőséggel és gyógyhatású készítményekkel történő visszaélésekkel foglalkozó központnak az igazgatója, írt a Google ügyvezető igazgatójának, Eric Schmidtnek, hogy a Google oldalán illegális forgalmazók hirdetései jelennek meg amikor egy ellenőrzött gyógyszer nevét írjuk a keresőbe.

2008-ban az NABP megkereste a Google és másik két böngésző céget, hogy szűntessék be az illegális online gyógyszerforgalmazók hirdetéseit, és telepítsenek egy ellenőrző rendszert, amely kiszűri ezeket a keresésnél.

A Google, aki eleinte úgy tűnt, nem vesz tudomást ezekről a problémákról, 2009 februárjában lecserélte a gyógyszerforgalmazók ellenőrző rendszerét, és frissítették a hirdetési protokollt, hogy kizárják az illegális oldalak hirdetőit.

Szeptemberben a Google beperelt gyógyszer hirdetőket, akik megpróbálták kijátszani a hirdetési rendszert. Decemberben a Google, Microsoft, Yahoo és Go Daddy vezetői tárgyaltak a Fehér Házban egy nonprofit szervezet létrehozásáról, mely segíteni a törvénytelen gyógyszerforgalmazók online kereskedelmének megállítását.