A Fujitsu bemutatta első Power over Ethernet technológiát támoható vékony klienseit

Széll Zoltán, 2011. május 22. 11:31

A Fujitsu bemutatta új FUTRO S700 és FUTRO S900 vékony klienseit, amelyek elsőként támogatják az innovatív és környezetbarát „Power over Ethernet” ((PoE) tecchnológiát. Az Ethernet hálózaton keresztül felvett minimális árammennyiség dacára a két modell napjaink legnagyobb teljesítményű vékony kliensei közé tartozik – a korábbi rendszerek teljesítményének akár hatszorosára is képes.

A vékony kliensek éppoly könnyen kezelhetők, mint a hagyományos asztali PC-k és az általuk nyújtott végfelhasználói élmény is azonos, ugyanakkor olcsóbbak, egyszerűbben felügyelhetők  és – a mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően – megbízhatóbbak is náluk. Maguk az egységek csak a felhasználó oldali felületet biztosítják, miközben a számítástechnikai műveletek többsége a szerveren zajlik. Mivel a vékony kliensek a szerveroldalon adminisztrálhatók, egyszerűbbé válik a szoftverfrissítés és gyorsul az új szoftverképek telepítése.

A  Fujitsu egyedülálló zérokliens-családja PoE (Power over Ethernet) technológiát vezet be a vékony klienséknél. A rugalmasabb használat és  és egyszerűbb csatlakozás érdekében a tápellátást és az Ethernetet is egyazon kábelen nyújtó PoE technológia számottevően csökkenti az áramfogyasztást és ezzel a környezetet és a vállalati költségvetést is kíméli. Igény esetén a vékony kliensek hagyományos elektromos hálózatra is csatlakoztthatók. Mivel az egységeknél csak egyetlen kábel kell a hálózati és tápcsatlkozáshoz, egyszerűsödik a bevezetés és áramellátás.

Az új Fujitsu FUTRO modellek rugalmasságot és a kényelmet is fokozzák. A kiegészítő grafikus kártya révén a Futro S900-hoz akár négy kijelző csatlakoztatható, azért az egység ideális  több képernyőt igénylő operátori környezetekbe. A két memóriakártya-nyíláson keresztül a helyi rendszerteljesítmény  növelhető. A csatlakozási lehetőségek között mindkét modellnél WLAN is szerepel.

Feldolgozádsi képességeiknek köszönhetően a vékony klienesek még a rendering és a nagy telejesítményigényű 3D modellezési feladatokkal is boldogulnak. A Fujitsu modelljei az elsők között támogatják a DirectX11 grafikus technológiát.

Rajat Kakar a Fujitsu Technology Solutions munkahely-rendszerekért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A vékony kliensek fontos szerepet töltenek be napjaink hatékony, virtualizált munkahelyein. A Fujitsu FUTRO  S700 és S900 modellek megkönnyítik az átállást azoknak az ügyfeleknek, akik készen állnak a számos előnyt nyújtó virtuális asztali gépek illetve szerveralapú számítástechnika bevezetésére.”

A Futro S900 és a Futro S700 már szerepel a Fujitsu CEMEA&I (kontinentális Európa, Közel-kelet, Afrika és India) régiójának listáján. A FUTRO S900 alapára bruttó 99000 Ft, míg a FUTRO S700 modellé 89000 Ft. A termékek szállítása május végén indul.